Hem Sverige Magdalena Andersson om ryska hotet: Läget har skärpts ytterligare

Magdalena Andersson om ryska hotet: Läget har skärpts ytterligare

förbi admin
0 kommentar

Magdalena Andersson har fått redogörelser från Försvarsmaktens personal som följde de ryska landstigningsfartygen i Östersjön.

Statsministern bedömer säkerhetsläget som spänt men kan i dag inte lova mer pengar till försvaret.

– Vi har ökat försvarets resurser snabbare än vad någon regering har gjort sedan andra världskriget, säger hon.

Magdalena Andersson besökte under onsdagen försvarets anläggning på Berga örlogsbas i Haninge.

På en pressträff framför en stridsbåt och personal från amfibieregementet meddelade Magdalena Andersson att den ryska militära förstärkningen längs Ukrainas gräns har gjort att säkerhetsläget i världen försämrats ytterligare.

Trots diplomatiska försök har Ryssland inte minskat sina trupper vid gränsen, konstaterade hon.

– Vi har ett ökat spänningsläge i vårt närområde, ytterligare rysk aggression mot Ukraina kommer försämra det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde ytterligare, sa hon.

Under onsdagen besökte Magdalena Andersson Berga örlogsbas i Haninge.

Moderaterna kräver mer pengar

Bakgrunden till besöket är att de slopade coronarestriktionerna gjort officiella besök möjliga igen. Eftersom säkerhetsläget försämrats valde Magdalena Andersson att förlägga sin första fysiska inrikesresa som statsminister till ett militärområde.

Ryssland har inte minskat sina trupper vid gränsen till Ukraina, konstaterade statsministern.

Magdalena Andersson fick under besöket en lägesbild från marinchefen och förbandscheferna på Haninge garnison. Hon fick också information från personal som följde de ryska landstigningsfartygen i Östersjön i början av året. Informationen var tidigare okänd för henne, men hon ville inte utveckla vad det handlade om.

Strax innan statsministerns besök inleddes höll Moderatledaren Ulf Kristersson en pressträff med budskapet att Försvarsmakten behöver mer pengar. Partiet vill tillsätta 3 miljarder kronor extra under året, något som även Kristdemokraterna är positiva till.

Magdalena Andersson svarade att regeringen kommer ge ett uppdrag till Försvarsmakten att presentera vilka redan beslutade satsningar som kan tidigareläggas på grund av det upptrappade läget.

Moderaterna vill tillsätta ytterligare 3 extra miljarder kronor till försvarsbudgeten under året.

Statsministern fick testa på att köra stridsbåt.

Körde stridsbåt – kändes som en sportbil

Hon ville inte ge något rakt besked på om det också kan handla om mer pengar, men tillade att det finns möjligheter att stötta försvaret ekonomiskt i vårbudgeten.

– Vi ökar försvarets budget med 80 procent under några år. Det handlar också om hur snabbt försvaret har möjlighet att bygga ut sin verksamhet, och använda pengarna på ett effektivt sätt.

Försvarsmakten ska senast 24 februari återkomma till regeringen.

– Det är viktigt och seriöst att ge uppdraget att Försvarsmakten ska återkomma till regeringen. Här ska inte skjutas från höften, sa Andersson.

Under besöket åt statsministern lunch med värnpliktiga och sa att det är glädjande att intresset för försvaret ökar bland unga. På frågan vad som var roligast svarade hon ”att köra stridsbåt”.

– Den svarade rejält när man svängde på den. Det kändes mer som att köra sportbil än lastbil. 

Publisert:

Du kanske också gillar