Dagstidningen Ilta-Sanomat ställde frågan: ”Bör Finland gå med i Nato, även om ratificeringen av Sveriges medlemskap tar längre tid på grund av till exempel Turkiets motstånd, eller ska Finland vänta på Sverige?”
Det visar sig att Sveriges sak inte riktigt är Finlands.
En majoritet, 53 procent, svarade att Finland inte borde vänta på Sverige. 28 procent tyckte att man ska gå in i Nato samtidigt som Sverige, medan 19 procent inte kunde säga vilken åsikt de hade.
– Det här är ett tydligt politiskt budskap från medborgarna till beslutsfattarna om att Nato-frågan behöver flyttas framåt. Det finns ingen återvändo heller, säger Juho Rahkonen , forskningschef på Taloustuikma som har gjort undersökningen, till Ila-Sanomat.
– I den här undersökningen kan finländarnas åsikt sammanfattas i en mening: Sveriges sak är inte vår, fortsätter Rahkonen.
Speglar oroligheter mellan Sverige och Turkiet
I undersökningen intervjuades 1 021 personer mellan 30 januari och 1 februari. Den äldre befolkningen, från 65 år och uppåt, är mer benägna att vänta på Sverige. Där säger 37 procent att man borde vänta, medan bara mellan 25 och 30 procent tycker det i andra åldersgrupper.
Skillnader mellan könen är små i frågan, men de finns där. Män är mer benägna att vänta på Sverige – 30 procent – medan kvinnorna hellre går med i Nato utan Sverige om det krävs, för dem är motsvarande siffra 27 procent.
Enligt Juho Rahkonen speglar siffrorna den senaste tidens oroligheter mellan Sverige och Turkiet.
– Givetvis speglar svaren den senaste tidens händelser. Jag är faktiskt förvånad över att de inte dyker upp mer. Klockan tickar och tiden går. Många tänker nog att Nato-fönstret kan stängas, säger Rahkonen.
LÄS OCKSÅ: Här är turerna i Natobråket med Turkiet
LÄS OCKSÅ: Flera länder stänger konsulat på grund av terrorrisk i Istanbul
LÄS OCKSÅ: Strömmer om nya förslaget mot terror: ”Måste kunna slå tillbaka”
LÄS OCKSÅ: Kristersson: “Risken för våldsdåd har ökat”
LÄS OCKSÅ: Billström: Religion är inte en del av avtalet
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.