Hem Sverige Malmvägen: Använde källaren som skjutbana – nu döms gänget

Malmvägen: Använde källaren som skjutbana – nu döms gänget

förbi admin
0 kommentar

Allt började med ett tips, skriver Attunda tingsrätt i sin dom. Polisen fick veta att det fanns kulhål i en lång kulvert som löper under ett miljonprogramshus på Malmvägen, och i hemlighet satte polisen upp kameror bland rör och dammiga utrymmen, nära kulhålen.

Man misstänkte nämligen att det lokala, kriminella Turebergsnätverket använde källaren som narkotika- och vapencentral, och att de även provsköt sina vapen i underjorden – rakt under en förskola och grannarna.

I en uppmärksammad reportageserie har DN berättat om gänget i källaren och hur kriminaliteten flyttat in i bostadshuset.Foto: Polisen

Genom de dolda kamerorna såg polisen hur ett stort antal unga män rustade för gatustrid efter ett slagsmål mot ett annat gäng i Värtahamnen. Mitt i natten sprang de runt med automatvapen på Malmvägen utanför förskolans nattis där barnen låg och sov. En polisinsats inleddes, internt kallad ”Skjutbanan”.

Ett stort antal unga män rustade för gatustrid efter ett slagsmål mot ett annat gäng i Värtahamnen.Foto: Polisen

Sex män mellan 18 och 26 år döms nu för synnerligen grovt vapenbrott, för att hanterat en helautomatisk automatkarbin, en revolver och sex pistoler på och omkring Malmvägen. Straffet blev 4,5 år.

Den yngsta mannen fyllde 18 år samma dag som polisen slog till och hittade vapengömmor. Tillslaget skedde två minuter efter midnatt, och fortsatte i flera dagar. 18-åringens advokat Viktor Banke kallar domen unik.

– Det är den. Min klient fyllde år mitt i det här. Den här situationen har aldrig uppkommit tidigare.

Domen kommer att överklagas.

Mitt i natten sprang männen runt med automatvapen på Malmvägen.Foto: Polisen

Polisen säkrade även DNA och fingeravtryck, men advokat Viktor Banke vänder sig mot att de sex männen dömdes gemensamt.

– Man har dragit det kollektiva ansvaret ganska långt så att alla döms för alla vapen. Jag tycker att man borde ha gjort mer noggrann prövning på individnivå, säger Viktor Banke.

Tingsrätten brottades med frågan om 18-åringen skulle dömas som ungdom och få en mildare påföljd. Juristdomaren föreslog 1,5 års sluten ungdomsvård, men fick vika sig för nämndemännen som ville döma 18-åringen som vuxen.

Det är möjligt till följd av två nya lagändringar. År 2020 infördes en ny brottsrubricering, synnerligen grovt vapenbrott, för särskilt farliga situationer och som ska straffas hårdare. I januari 2022 slopades också straffrabatten för 18-20-åringar som begår allvarliga brott.

Den nu dömde 18-åringen hamnade alltså på sin födelsedag mitt i en skärningspunkt, som påverkar hans liv.

Kulhål i källaren.Foto: Roger Turesson

Polisen Lennart Karlsson var en av dem som vittnade under rättegången.

– Det är en skarp dom för ett allvarligt brott, säger han.

Boende på Malmvägen gläds åt domen.

– Det här visar att rättsväsendet tog det här på allvar, och att det inte krävdes ett lik i källaren. Vi är bara glada att ingen hann dö, säger en granne.

Läget på Malmvägen har dock inte lugnat sig, trots att så många inom nätverket frihetsberövats, säger en av de boende.

– Andra tar över och det syns redan nya ansikten på gatan.

Malmvägen ligger i centrala Sollentuna, mittemot pendeltågsstationen, polisstationen, Kriminalvården och Attunda tingsrätt.Foto: Lars Lindqvist

Alla de sex männen som nu dömts förnekar brott. Några medger att de syns på polisens övervakningsfilmer, men påstår att de höll i vapenattrapper för att spela in en musikvideo.

På bilder har de poserat i dyra märkeskläder med sedelbuntar och vapen, men i polisutredningen framskymtar en helt annan verklighet.

Alla är arbetslösa och flera bor hemma hos sina föräldrar. De har tidigare dömts för brott från tidig ålder och flera har erbjudits stöd både i skolan och av andra instanser i samhället, utan att det har hjälpt.

En av männen var villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för grovt vapenbrott, och hade precis kommit ut.

Du kanske också gillar