Hem Sverige Marin och Kristersson lovar att hålla ihop i Natoansökan

Marin och Kristersson lovar att hålla ihop i Natoansökan

förbi admin
0 kommentar

På pappret har Sanna Marins regering mindre gemensamt med Sveriges nya regering, ledd av Ulf Kristersson, än när Magdalena Andersson fortfarande satt vid rodret.

Men båda har en gemensam nöt att knäcka just nu, och det är Turkiets ratificering av ländernas Natomedlemskap. Ungerns ratificering, som också saknas, lovas enligt uppgifter i ske december.

Turkiet har låtit förstå att fördröjningen handlar mera om Sverige och mindre om Finland. Turkiet har riktat kritik mot att Sverige, enligt landets president Recep Tayyip Erdogan, stöttar PKK. Man begär också att Sverige ska överlämna ett tiotal personer till Turkiet, betydligt fler än av vad som krävs av Finland.

På fredagen betonade Sanna Marin det som också Finlands president Sauli Niinistö sagt tidigare, att Finland inte går vidare utan Sverige.

– Vi vill understryka att vi går hand i hand in i Nato. Det har inte bara med Sverige och Finland att göra utan med hela säkerhetsmiljön i norra Europa, sade Marin på en gemensam presskonferens som hölls i statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo i Helsingfors.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ulf Kristersson väntas besöka Ankara för att träffa Turkiets president Erdogan i höst. Enligt uppgifter i turkiska medier ska mötet ske den 8 november, men Kristersson själv sade på fredagen att någon officiell tidpunkt inte spikats.

Det har spekulerats i att Sveriges nya regering kan påskynda Natoprocessen tack vare sin tuffare migrationspolitik. Ulf Kristersson vill inte gå med på den teorin.

– Det här är ingen enkel uppgift som jag tror att vi kan förenkla eller snabba på. Sverige och Finland vill ha en så snabb ratificering som möjligt och jag är redo att resa till Ankara när inbjudan kommer. Det som vi har är den trilaterala överenskommelsen med Turkiet, Finland och Sverige. Det finns inga nya ingredienser i detta. Vi kommer att fullfölja överenskommelsen, men vi gör det inom lagens ramar.

Presskonferensen hölls nästan helt och hållet på engelska, också i flera fall där frågorna ställdes på svenska. Finlands statsminister Sanna Marin pratar inte svenska, men Kristersson sade i ett skede att hans uppväxt i Torshälla utanför Eskilstuna gjort att han nästan snappat upp finskan.

Enligt Marin diskuterade man också energipolitik och kriget i Ukraina.

– Vi diskuterade våra bilaterala relationer, som är utmärkta, sedan Ukraina, våra Natoansökningar, sedan energipolitik och teknologiska frågor. Vi måste hjälpa Ukraina att vinna det här kriget genom att ge både humanitär och militär hjälp.

Enligt Sanna Marin pratade hon och Ulf Kristersson också om hur länderna kan använda sitt kunnande för att bli föregångare inom teknologi i Europa.

Du kanske också gillar