Hem Sverige Marin: Risk för frysning av Natoprocessen

Marin: Risk för frysning av Natoprocessen

förbi admin
0 kommentar

– Det är mycket viktigt att vi hittar en lösning före Madridtoppmötet, för jag tror att momentumet är nu, säger Marin.

– Om vi inte löser de här frågorna före Madrid, så finns risk för att situationen fryses. Vi vet inte för hur länge, men den kan frysas för ett tag.

Hon uttalade sig på presskonferensen i samband med ett nordiskt socialdemokratiskt möte som hölls på Bommersvik, utanför Södertälje.

Natotoppmötet hålls i Madrid den 28–30 juni. Dit är både Marin och Sveriges statsminister Magdalena Andersson inbjudna.

“Förekomma missuppfattningar”

Både Sveriges och Finlands Natoansökningar blockeras av Turkiet som anser att de två nordiska länderna är för mjuka mot kurdisk terrorism. Turkiet är också kritiskt mot att Sverige och Finland inte exporterar vapen till landet.

Marin uppger att den finländska lagstiftningen mot terrorism är tydlig.

– Så jag ser inget problem här, men det kan förekomma missuppfattningar som vi försöker rätta till, säger Marin.

När det gäller vapenexport påpekar hon att Finland har samma principer för alla länder. Även i den frågan tror Marin att missuppfattningar måste klaras upp.

Marin påpekar att Turkiet, innan Natoansökningarna lämnades in, uppgav att man inte skulle ställa till problem och att Finland och Sverige var välkomna

– Det är också Turkiets ansvar att hitta lösningar i det här skedet, säger hon.

“Blir starkare”

Även Magdalena Andersson hoppas på en lösning före mötet i Madrid.

– Vi vill så klart att den här ansökningsprocessen ska gå smidigt, men det är ju också så att många andra Natoländer ser att Nato blir starkare med Sverige och Finland som medlemmar. Vi kommer att bidra till hela Natos säkerhet, säger Andersson.

– Vi har ju starka försvar. Sverige är ju starkt både i luften och på vattnet och Finland är starka på marken. Så tillsammans har vi verkligen något att bidra med.

Med på det socialdemokratiska mötet var också Norges statsminister Jonas Gahr Støre. Han uppgav att stortinget på torsdag ska fatta beslut om att godkänna Sverige och Finland som Natokandidater.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin. Bild: Henrik Montgomery/TT

Du kanske också gillar