Hem Sverige Mathias Wåg om nazistiska slagsmålsklubbar i Sverige

Mathias Wåg om nazistiska slagsmålsklubbar i Sverige

förbi admin
0 kommentar

De kallar sig ”gymnazister” och möts i organiserade slagsmål

De kallar sig ironiskt för gymnazister. De drömmer om ”ett folk, en ledare, flera gym”.

Gymmen har blivit ett politiskt nav för en ny internationell rörelse gatuaktivister. Under sommaren har ett nätverk av nazistiska slagsmålsklubbar, Active Clubs eller Aktivklubbar som de kallar sig själva, bildats i Sverige efter internationell förebild.

Allt liknar Chuck Palahniuks kultbok och David Finchers film ”Fight Club”, om en krisande manlighet som finner en omstörtande gemenskap i underjordiska boxningsklubbar. Fight Clubs första regel är: Prata inte om Fight Club. Active Clubs första regel verkar snarare vara: All kroppsträning är propaganda.

 

I den värmländska staden Deje har det lokala Centrumhuset länge förfallit. Sommaren 2022 slog den nazistiska träningslokalen Gym XIV upp portarna i huset. Nationella aktivister började strömma till från hela Sverige till deras slagsmålsträffar, armbrytningskvällar och föreläsningsdagar. Lokalen är prydd med banderoller för Defend Wermland, piratflaggor, tyska örnar och solkors. På Gym XIV:s sociala medier läggs dagliga motivationscitat upp från olika radikalkonservativa tänkare inför träningen.

Nya Wermlands-Tidningen har under våren larmat om den ökade högerextrema aktiviteten i Värmland. Lokalen har anmälts för att ha ordnat illegala kampsportsmatcher. Kommunledningen i Forshaga, dit Deje tillhör, har nu dyrt köpt tillbaka Centrumhuset de tidigare ägde, och håller på att tömma det på hyresgäster för att kunna riva det. Men anden är redan ute ur flaskan.

På nationaldagen – samtidigt som Sverige firade 500 år som nation – lanserades nätverket Aktivklubb Sverige, med lokala avdelningar i Värmland, Hälsingland, Stockholm, Skåne och Småland.

 

De första klubbarna uppstod i USA inom den alternativhöger, alt-right, som fungerade som en ytterflygel till Donald Trumps valkampanj. Alt-right växte på nätforum som 4chan, mobiliserade trollarméer och massproducerade memer till stöd för ”God Emperor Trump”. Företrädare som Richard Spencer var ideologiskt pålästa, i prydlig kostym, undercut och snedlugg. Men efter upploppen i Charlottesville 2017, bröt Trump med alt-högern.

En gruppering som utreddes för upploppen var Rise Above Movement från södra Kalifornien. Dess grundare Robert Rundo beskrev Rise Above som altrights kampsportsklubb, på grund av deras förkärlek att träna mixed martial arts (MMA). För att undkomma åtalen flydde Rundo till Europa, där han rest runt och besökt högerextrema huligangrupper och MMA-klubbar. Ur spillrorna av Rise Above Movement skapade han nätverket av Active Clubs, som på knappt två år spridit sig till 25 amerikanska delstater. Nu har de via Östeuropa nått Norden och Baltikum. I augusti greps Rundo i Rumänien och utelämnades till USA.

För Rundo var aktivklubbarna en motreaktion mot alt-högerns nätkrigande. Han ville skapa en rörelse som byggde fysiska manliga gemenskaper, männerbunds – mannaförbund, utanför nätet. Aktivklubbarna var det som uppstod ur häxbrygden hypermaskulina antifeministiska mansrörelser, den vaccinprotesterande wellnessmiljön och alt-högerns nyfascism.

 

Den ideologiska inspirationen hämtades från filosofen Julius Evola (1898–1974), personlänken mellan Mussolinis regim och dagens nyfascism. Evola skapade en esoterisk fascism för en period efter andra världskriget, då massfascismen fallit. Hur skulle man kunna leva som överlevande fascist i en mörkrets (läs: demokratins) tidsålder, stå upprätt i modernitetens ruiner. Evolas råd till ungdomarna var att undandra sig politiken, att bli andliga krigare, aristokrater som reste sig över och utanför sin tid. Som tränade, studerade, skrev, övade i att slåss och bidade sin tid inför kollapsen.

I aktivklubbarna blir denna ideologi konkret. Gymmet blir den punkt hela samhället betraktas utifrån. Det skapar nya gränsdragningar, en samhällsmotsättning mellan en aktiv högerelit med vältränade kroppar och en passiv förtjockad dekadent massa med sjunkande testosteronnivåer.

”Dagens samhälle vill ha dig lat, fet och obrydd”, för ”ett stillasittande, netflixkonsumerande tjockis-folk kommer aldrig befria sig”, skriver Gym XIV som en kommentar på Rasmus Landströms artikel i Aftonbladet Kultur om viktmobbningen i samhället.

 

Aktivklubbarna ska i stället vara ”en plantskola för en ny typ av människa”. Förändringens första steg börjar på gymmet, där liberalismen drivs ur kroppen, ett styrkelyft och en repetition i taget. De aktiva är en minoritet, ett manligt avantgarde skiljt från massan. Massan jämställs med kvinnorna, som båda måste beskyddas och inte kan sköta sig själva.

Udden är lika mycket riktad mot den egna nationella rörelsen. Klubbarna samlar de som tröttnat på den organiserade vitmaktmiljön, när organisationerna Nordiska motståndsrörelsen, Det fria Sverige och Alternativ för Sverige försvagades under pandemirestriktionerna och började falla samman. ”Det är dags att sluta räkna medlemmar och börja räkna krigare”, deklarerar klubbarna.

I USA varnas för ökat våld med spridningen av slagsmålsklubbarna, att de har importerat en europeisk fotbollshuliganism in i amerikansk politik. Särskilt riktas våldet mot homosexuella och Pridemanifestationer, skriver nyhetssajten NPR. Under sommarens franska förortsupplopp gick aktivklubbarna ut på gatorna som medborgargarden.

 

Samma utveckling börjar nu ske här. På klubbarnas svenska mediekanaler rapporteras om erövrade förstamajbanderoller och Prideflaggor, troféer som eldas upp och filmas. Små unga gäng av testosteronstinna huligangrabbar söker sig runt vänsterarrangemang, klimatblockader och kurdiska stöddemonstrationer och törstar fight. Så börjar den unga extremhögen som tröttnat på trollfabriker att ställa om till huliganfabriker.

Du kanske också gillar