Hem Sverige Med högre elpriser och matpriser har vi inte råd med så många pajaskonster

Med högre elpriser och matpriser har vi inte råd med så många pajaskonster

förbi admin
0 kommentar

De som skämtröstade om talman igår styr Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag öppnar Sveriges riksdag. Det är stort och fint, en högtidsstund för demokratin och en manifestation av att all offentlig makt utgår från folket.

Men även en påminnelse om att minst tio av ledamöterna i går skämtröstare på Martin Ådahl (C) vid omröstningen om talman. Vissa verkar ha missat skillnaden mellan riksdagens kammare och Twitter.

Att ledamöterna även valde Julia Kronlid (SD), som inte tror på evolutionen utan att jorden skapades av Gud för 6000 år sedan, till andre vice talman var dock på allvar.

I Kristerssons Sverige har clownerna makten.

Tidpunkten kunde tyvärr inte vara sämre vald.

Frågan är om någon riksdag sedan kalla kriget har tillträtt i ett lika allvarligt omvärldsläge. Riksdagens ledamöter kommer att behöva allt förtroende de kan få.

För några dagar sedan inledde Ryssland en “delvis” mobilisering med 300 000 nya soldater och Vladimir Putin hotade återigen med kärnvapen. Det är hot som måste tas på allvar, även det otänkbara måste tyvärr återigen börja tänkas.

Om Putin menar allvar och skulle använda taktiska kärnvapen mot Ukraina blir konsekvenserna oerhörda. USA och väst skulle knappast ha något annat val än att ingripa direkt i konflikten.

Säkerhetspolitiskt kan vi vara tillbaka vid Kubakrisen 1962, då världen med en hårsmån undvek direkt konfrontation mellan supermakterna.

Sverige har en tradition av att hålla ihop över blockgränsen i säkerhetspolitiken och kommer att fortsätta göra det.

Men det utrikespolitiska krisläget bidrar även till en internationell kostnadskris på nivåer som leder tankarna till en annan historisk kris drygt tio år efter Kubakrisen.

Under hösten 1973 höjde de oljeproducerande staterna i Opec priset på råolja i flera omgångar vilket utlöste den så kallade “oljekrisen”. För västvärlden blev förändringarna mycket stora vilken inte minst Sverige fick känna på.

Dagens kris med extremt höga elpriser och matpriser kan få liknande effekter för hushållen. Många kan behöva gå från hus och hem, dra ner även på basvaror och helt lägga om sin livsstil.

Alla kommer att känna sig fattigare och med nio procents inflation och chockhöjda räntor ser de flesta kurvor ut att peka åt fel håll. De kommande åren lär bostadsbyggandet falla mot noll, arbetslösheten öka och alla nödvändiga kostnader – från hyra till vatten i kranen – kommer att stiga.

Vad är den nya regeringens svar på detta?

Lägg till det Moderaternas utlovade skattesänkningar och inflationen kan eldas på ytterligare.

Den riksdag som öppnar idag kommer att stå inför minst lika svåra uppgifter som den förra. Sverige ska lotsas in i Nato, den ekonomiska krisen hanteras och pandemin är ännu inte helt över.

Gårdagens cirkus var inte någon särskilt bra början.

Clownerna borde ta och gå hem nu.

Du kanske också gillar