Hem Sverige Mer stöd till sextrakasserade riksdagsledamöter – Nyheter (Ekot)

Mer stöd till sextrakasserade riksdagsledamöter – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

Det är de olika partigrupperna som ansvarar för riksdagsledamöternas psykosociala hälsa, och den hjälp som erbjuds varierar.

Men det är inte rimligt, enligt Riksdagsstyrelsen, som nu har ställt sig bakom en ny modell, som innebär ett utökat stöd till folkvalda som i riksdagen har utsatts för kränkande behandling eller sexuella trakasserier.

Hjälpen till en riksdagsledamot som inte kan eller vill vända sig till det egna partiet – eller är så kallade vilde – är otillräcklig, enligt Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve, andra vice talman och vice ordförande i riksdagens jämställdhetsgrupp.

”Det kan ju vara så att det är någon högt upp i partiet som har utsatt någon för sexuella trakasserier då kan det vara känsligt och svårt att gå till partiet, så därför måste det finnas en instans som är mer oberoende”, säger hon.

Efter ett förslag från jämställdhetsgruppen ska Riksdagsförvaltningen – från och med i höst – erbjuda utsatta riksdagsledamöter upp till tio individuella stödsamtal. Det kan vara avgörande för att en individ ska må bättre och eventuellt orka anmäla, enligt arbetsgruppen. I dag kan den som vill få två stödsamtal.

Det här är en viktig förändring, enligt vice talman Åsa Lindestam, som emellertid tror att den här hjälpen kommer att efterfrågas i liten utsträckning.

”Men när det väl behövs så måste den finnas, det är det som är finessen. För man kan kan vara otroligt utlämnad, även som ledamot, att man inte har någon att vända sig till”, säger hon.

Nytt är också att politikerna, i så kallade flerpartssamtal, ska kunna prata med berörda om det som hänt. Dessutom ska alla partigrupper erbjudas en föreläsning om sexuella trakasserier, med fokus på gränssättning och bemötande.

”Det är helt enkelt att medvetandegöra och utbilda ledamöterna om sexuella trakasserier och härskartekniker”, säger Lotta Johnsson Fornarve.

Du kanske också gillar