Hem Sverige ”Mer strikt här än hemma”

”Mer strikt här än hemma”

förbi admin
0 kommentar

ÅRE. Trots en ökad smittspridning slår fjällvärlden besöksrekord.

Samtidigt menar många besökare att situationen är bättre i backarna än i hemkommunerna.

– Hemma är det bara kaos. Här har de definitivt gjort allt de kan, säger Anders Bondesson som är på besök från Falun.

Kön till sexstolsliften VM6:an i Åre ringlar sig lång, men verkar inte irritera besökarna det minsta då både solen och den lagom kyliga temperaturen vittnar om perfekta förhållanden för en dag i backen.

Två som har tagit sig till fjällen är Åsa Åström och sonen Simon från Bromma i Stockholm.

– Vi bor i egen stuga, har kört bil hit och äter hemma så det känns lugnt. Dessutom är hela familjen friska, vilket var en förutsättning för att vi skulle åka överhuvudtaget.

Skidsugna turister köar till liftarna i Åre.

Åker hem för lunch

Hon tycker att arrangemangen kring skidåkningen har fungerat bra.

– Vi var här i påskas och då tyckte jag i och för sig att det var lite mer uppstyrt i liftköerna. Nu står man lite trängre. Men samtidigt har smittan ökat i hela Sverige så egentligen spelar det nog ingen roll var man befinner sig just nu, säger Åsa Åström.

Åsa Åström och Simon Åström från Bromma.

Lite längre fram i kön befinner sig familjen Bondesson från Falun, med pappa Anders och sönerna Johan och Jesper, samt Monica Kaltenbrunner från Edsbyn.

– Vi brukar fira nyår här tillsammans med några andra familjer. Vi bor i en ganska stor stuga och har åkt hit i egen bil. En familj fick faktiskt stanna hemma på grund av sjukdom, berättar Anders Bondesson.

Anders Bondensson, Jesper Bondensson Johan Bondensson och Monica Kaltenbrunner.

Efter några härliga förmiddagsåk är den skidåkande kvartetten redo att åka hem till stugan för lunch.

– Det blir lasagne, berättar Johan.

– Förut brukade vi även äta mer ute och gå på afterski men nu gör man allt sådant hemma. Det funkar också, säger pappa Anders.

Bara kaos

Vill man däremot ta en kaffe eller varm choklad i backen får man hålla avstånd, konstaterar alla fyra som tycker att det fungerar bra överlag.

– I liftköerna känns det hur lugnt som helst men eventuellt att det är lite tätt på restaurangerna. Men samtidigt är det mer strikt här än hemma. Där är det bara kaos. Här har de definitivt gjort allt de kan, säger Anders Bondesson och får medhåll av Monica Kaltenbrunner.

– Men det är mycket upp till en själv också att man anstränger sig och håller avstånd och undviker platser där det lätt kan bli för trångt.

”Fristad”

En bit upp, närmre bestämt 1 274 meter över havet, har Janne Claeys och Aaron Gijde från Belgien slagit sig ned för att beundra den flera mil långa utsikten utsikten över den jämtländska fjällvärlden.

För dem är det en fristad att komma just till Sverige och Åre.

– Vi tycker det är fantastiskt att vara här på grund av naturen men också för att vi har mycket hårdare restriktioner i Belgien just nu. Där måste alla bära munskydd, även små barn, säger Janne Claeys.

Kabinbanan i Åre håller stängt på grund av smittorisken.

Förutom munskyddstvång, är det mesta också stängt.

– Och vi måste vara hemma klockan 23 på kvällen.

”Ingen skulle tro oss i Belgien”

För dem blev det därför en chock att anlända till Sverige.

– Vi blev verkligen förvånade över att man får lov att åka lift utan munskydd och gå i affärer. Det är helt otänkbart i Belgien just nu. Om vi skulle berätta det hemma skulle ingen tro oss. Men för oss är det rätt skönt att ha tio dagar där vi inte behöver ha det på oss hela tiden.

Janne Claeys och Aaron Gijde från Belgien.

Janne Claeys berättar att de bokade resan i september, och var vid avresan införstådda med att smittoläget i Sverige nu har försämrats.

– Vi är fullvaccinerade men var ändå tvungna ta ett test innan vi åkte hit, vilket vi inte visste så det blev lite stressigt. Men vi känner oss trygga här men för dem som är rädda kanske köerna är lite läskiga.


Aftonbladets Robin Lorentz-Allard och Ebba Thornéus på plats i Åre.
Publisert:

Du kanske också gillar