Hem Sverige Minst 90 000 bostäder i Stockholms län blir försenade

Minst 90 000 bostäder i Stockholms län blir försenade

förbi admin
0 kommentar

I slutet av oktober publicerade Boverket en reviderad byggprognos. Förutsättningarna på bostadsmarknaden har försämrats snabbt under 2022, med kraftigt stigande räntor och energipriser. Hushållens köpkraft har försvagats avsevärt.

– Vi bedömer att bostadsbyggandet minskar markant efter att ha nått en topp under 2021, sade Hans-Åke Palmgren, nationalekonom och analytiker på Boverket.

Fastighetsägarna Stockholm har anlitat analysfirman Evidens för att titta närmare på hur den makroekonomiska utvecklingen påverkar Stockholmsregionens bostadsmarknad de närmaste åren. Resultatet av analysen är, inte helt oväntat, att bostadsbyggandet kommer att vika ordentligt.

Stockholms länsstyrelse skriver i sin prognos från i somras att det i fjol påbörjades över 19 000 nya bostäder. I år tror de att 13 000 påbörjas, men det kan bli betydligt färre.

– Det är oerhört långa tidshorisonter för de här projekten. De hänger ihop med stora avtal som skrevs under Stockholms- och Sverigeförhandlingarna, säger Henrik Weston, som står bakom länsstyrelsens årliga rapport om bostadsmarknaden i Stockholms län.

I avtalen åtar sig staten att stå för en stor del av kostnaden för nya spårsatsningar – till exempel nya tunnelbanan – mot att berörda kommuner lovar att bygga tiotusentals bostäder.

Projekten kommer att bli försenade jämfört med vad som sades när avtalen skrevs, menar Henrik Weston. Hur mycket senare handlar om hur länge oroligheterna i omvärlden pågår.

– För nyproduktion krävs att jag i dag tecknar mig för en bostad som kanske är klar om två år. Jag vet inte hur mycket den är värd då, det kan vara mer – eller mindre – än det jag har betalat. Byggarna har exceptionellt svårt att sälja bostäder på ritning nu, säger Henrik Weston.

Ett annat problem med nyproduktion är att bostäderna blir dyra, menar han. Det är inte säkert att det finns tillräckligt med stockholmare som kan eller vill flytta in i alla bostäder som planeras i länet. Det har också betydelse för byggtakten.

Det problematiska för kommunerna är att de också måste få fram planer för skolor, förskolor, gator och vägar, service och detaljhandel, påpekar han. Om det inte går i takt blir det bekymmersamt.

– Många kommuner har kommit rätt långt med sina byggprojekt. De som ligger centralt i länet är i en bättre sits när konjunkturen svajar, det är lättare att sälja och hyra ut i centrala lägen. Projekt långt ut drabbas hårdare, säger Henrik Weston.

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, där sex av de tio största bostadsprojekten ligger, håller med.

– Vi ser inga byggbolag som hoppar av, det beror kanske på att Stockholms stad ligger centralt i länet. Men det är ett otroligt allvarligt läge, med stigande räntor och kostnader, framför allt för bostadsrätter. Vi ser riskerna för en försening, säger han.

Stockholms stadsutvecklingsprojekt ska vara klara 2030–2035. De ligger i olika fas, en del har kommit långt, på andra ställen syns ännu inga nya hus.

– Men de rullar på, för Årstafältet är tre detaljplaner med 2 200 lägenheter på gång, säger Jan Valeskog.Foto: Jonas Lindkvist

Nacka ska bygga 11 300 bostäder, från Nacka centrum och västerut fram till gränsen mot Stockholm.

Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M) är inte heller orolig.

– Det går bra, man måste vara målinriktad och uthållig. Vi har haft byggbolag som har hoppat av tidigare men inte nu, säger han.

Om åtta år får Nacka tunnelbana, då tar det 12 minuter till T-centralen. En av uppgångarna ska ligga nedanför stadshuset, mitt i centrums nya bebyggelse.

Ovanpå t-banestationen bygger de ett hus på 30-35 våningar som enligt Mats Gerdau ser ut som diskusar staplade på varandra – eller en pannkakstårta.

– Alla kvarter ska se lite olika ut, vi har många olika projekt för många olika kundgrupper, vi lägger inte alla ägg i samma korg. Vi har lagt mycket kraft på gestaltningen, det ska vara trivsamt, säger han.

Stadsbebyggelsen i centrum blir tät men halva Nacka ska, enligt Peter Zethraeus (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, fortfarande vara grönt och kommunen ska ha kvar sin karaktär.

De har planterat 150 träd i centrum, bland annat en tallallé.

– Det finns en oro här för att vi ska skövla hela Nacka, men det är i centrum vi bygger stad, inte överallt, säger Mats Gerdau.

Var får ni växtvärk?

– Trafiken! I dag bor 109 000 i kommunen, 2030 räknar vi med drygt 130 000 invånare.

Läs mer

Så blir Stockholms nya tunnelbana

Du kanske också gillar