Hem Sverige Misstänkta för upplopp i Husby släppta på fri fot

Misstänkta för upplopp i Husby släppta på fri fot

förbi admin
0 kommentar

Det var i lördags som polis tillkallades till Husby i nordvästra Stockholm i samband med att Eritreanska föreningen anordnat en fest i Folkets Husbys lokaler. Föreningen beskrivs som trogen den regim som sedan slutet av 1990-talet leds enväldigt av president Isaias Afewerki, och som starkt kritiserats av flera människorättsorganisationer, bland annat Amnesty och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Till platsen kom i lördagseftermiddag ett stort antal regimkritiker och det uppstod bråk. Fem personer greps och 105 personer omhändertogs och avlägsnades med stöd av polislagens 13:e paragraf från platsen. Under söndagen anhölls de fem som greps misstänkta för att ha orsakat upploppet. Enligt polisen greps ytterligare en person misstänkt för förberedelse till grov misshandel. Samtliga har släppts på fri fot.

Det är i nuläget oklart vilken eller vilka av de två grupperingarna som de fem misstänkta personerna tillhör.

– Vi är bara i inledningsskedet av den pågående förundersökningen, säger kammaråklagare Alexander Bittner.

Simon Kjellstrand försvarare en av de misstänkta, som förnekar brott:

– Min klient befann sig på platsen för att fredlig demonstrera mot det hen upplever som en diktatorisk regim i Eritrea. Hen utgår ifrån att misstankarna kommer att läggas ner när åklagaren får en samlad bild av vad som hände, säger han.

Konflikterna mellan de regimtrogna respektive regimkritiska eritreanska grupperingarna i Sverige har pågått i många år. Senast i juli i år stoppades den eritreanska kulturfestivalen Festival Eritrea Scandinavia från att hålla festivalen i Järva Folkets park efter anklagelser om att föreningen inte lever upp till de krav som uthyraren ställer på demokratiska värderingar. I det nu aktuella fallet har Folkets Husby bedömt att föreningen klarar stadsdelens demokrativillkor och därför hade man godkänt uthyrningen. DN har på måndagen sökt företrädare för Folkets Husby.

Du kanske också gillar