Hem Sverige Morgan Johansson kritiserar petningen av Kent Härstedt

Morgan Johansson kritiserar petningen av Kent Härstedt

förbi admin
0 kommentar

DN avslöjade nyligen att Sveriges ambassadör i Singapore, Kent Härstedt, kallats hem med kort varsel och sen sagt upp sig.

Från ledningshåll på UD ska man i interna samtal ha nämnt att det bland annat handlar om påstådda brister i ledarskapet, uppger två källor med insyn.

På tisdagen valde Kent Härstedt att berätta sin version om vad som hänt – att han inte längre skulle få behålla sina uppdrag som ambassadör i Singapore och som särskilt sändebud för Nordkorea-frågan.

– Jag känner att jag fått genomlida en Kafkaliknande process. Så här borde det inte få gå till.

Enligt fackförbundet ST har hanteringen av Härstedt varit undermålig eftersom han inte fått ta del av något underlag för processen eller någon dagordning för det möte han kallades hem till. Dessutom anser facket att UD inte erbjudit något stöd för att åtgärda de påstådda bristerna.

Härstedt, som fram till 2018 suttit i riksdagen för Socialdemokraterna, backas nu upp av partikollegor.

Ex-ministern och riksdagsledamoten Annika Strandhäll kallar det för en ”total skandal” och frågar sig på Twitter: ”Vem krävde att han skulle petas efter regeringsskiftet? SD som ska rensa?”Foto: Lisa Mattisson

Förre justitieministern Morgan Johansson (S) numera vice ordförande i utrikesutskottet, säger att det skadar Sveriges anseende.

Han säger att Sverige – genom Kent Härstedt och hans nätverk – haft en unik roll i Nordkorea-frågan eftersom han byggt upp ett förtroende hos alla parter.

– Det finns tre, fyra personer i hela världen som Nordkorea lyssnar på och Kent Härstedt är en av dem.

På frågan om Johansson hört någon kritik mot Härstedt under sin tid som minister svarar han nej – varken inifrån S-regeringen eller utifrån.

– Det har jag kollat med den förra utrikesministern Ann Linde också. Det är ingen som känner igen något av detta, säger han.

Morgan Johansson (S).Foto: Sofia Nahringbauer

Istället hävdar han att det kan röra sig om en ”partipolitisk petning”.

– Det är svårt för mig att veta vad som egentligen ligger bakom. Men i värsta fall vill man rensa ut socialdemokrater från statsförvaltningen.

– Sen är regeringen beroende av Sverigedemokraterna och de har ju tidigare sagt att de ska rensa ut i statsförvaltningen. De har varit väldigt aggressiva i det, jag kan inte utesluta att de också har ett finger med i spelet.

Under torsdagen väntas utrikesminister Tobias Billström, (M), komma till riksdagens utrikesutskott för att informera om Nato-processen. Men Morgan Johansson säger att man också kallat Billström till utskottet för att svara på frågor om Härstedt.

Dagens Nyheter har flera gånger bett UD om en intervju samt skickat frågor men UD:s presstjänst har valt att endast skicka en skriftlig kommentar.

”Alla personalärenden på UD sköts omsorgsfullt och med noggranna överväganden. Så har skett även i detta fall. UD avstår i övrigt från att kommentera ett enskilt personalärende”.

DN har även sökt utrikesminister Tobias Billström.

Du kanske också gillar