Hem Sverige MP avvisar höjd fastighetsskatt: M ljuger

MP avvisar höjd fastighetsskatt: M ljuger

förbi admin
0 kommentar

Miljöpartiet (MP) landade i förra riksdagsvalet på 4,4 procent.

Nu hoppas man att slå det resultatet med ett valmanifest med titeln “Alla ska med när Sverige ställer om”. Klimatomställningen ska enligt partiet vara både snabb och rättvis.

– Vi har inte tid att vänta längre, säger Per Bolund, som hoppas på ett fördubblat väljarstöd i årets val.

Han tar exempel från sommarens värmeböljor, bränder och extrem torka i Europa.

– Vi ska inte för en sekund tro att det inte kan hända här. Nästa gång är det svenska bönder som får se sina skördar torka bort, säger Bolund.

– Det här är inte bara det nya normala. Det här är bara början.

Stort investeringspaket

Partiet upprepar sedan tidigare kända förslag om att bland annat investera 100 miljarder per år under en tioårsperiod, så att Sverige blir ett “fossilfritt välfärdsland” år 2030.

Det ska finansieras genom att övergå från ett överskottsmål i statsbudgeten till ett så kallat balansmål. Men den åtgärden räcker inte och MP vill även låna pengar.

– Om vi inte gör de här investeringarna nu, kommer vi att få mycket större kostnader längre fram. Vi behöver göra mycket på kort tid, säger språkröret Märta Stenevi.

Höjd flygskatt

Därutöver ska Sverige ta fram en utsläppsbudget som gör att klimatmålen nås. MP vill också införa en omställningslag så att all industri fasar ut kol, olja och fossilgas till senast år 2030.

Partiet föreslår samtidigt att flygskatten höjs.

– Det klimatsmartaste alternativet ska också vara billigast, säger Stenevi.

Enligt Bolund är det framför allt dyrare biljetter som ska beskattas hårdare.

– Då pratar vi business class till exempel, som tar större utrymme och leder till större utsläpp, men också privatjet.

Moderaterna ljuger

För att Sverige ska klara av omställningen ska de som släpper ut mest växthusgaser och de med mest pengar betala mer i skatt. Partiet vill se en progressiv beskattning av kapital. De med minst resurser ska samtidigt få lägre skatt och mer stöd.

Per Bolund säger att Moderaterna (M) ljuger när de påstår att MP vill införa en fastighetsskatt.

– De ljuger om vår politik. Vi går inte till val på att återinföra fastighetsskatten.

Däremot kan han tänka sig att “öka rättvisan” inom dagens fastighetsavgift eftersom avgiften är lika hög för en direktörsvilla i Djursholm som ett lågkostnadshus på landsbygden. Avgiften ska inte höjas, enligt Bolund.

Mer vindkraft

Partiet fokuserar också på ökat byggande av vindkraft, till havs och på land, och kommuner ska få “rejäl återbäring” där det byggs vindkraftverk.

I valmanifestet skriver partiet också man vill ta bort energiskatten för företag som producerar el för eget bruk.

Biståndet, som är en annan av partiets hjärtefrågor, ska gå till att bygga hållbara samhällen, skydda hav, främja biologisk mångfald och ekosystemtjänster.

MP:s förslag kräver stora investeringar. Ett sätt att få loss mer statliga pengar är att överge överskottsmålet för de offentliga finanserna. I stället vill MP se ett balansmål.

Du kanske också gillar