Hem Sverige Nato-möte med Turkiet nästa vecka – kommer till Sverige

Nato-möte med Turkiet nästa vecka – kommer till Sverige

förbi admin
0 kommentar

Regeringen har i det tysta bjudit in Turkiet och Finland för ett möte på toppnivå.

Mötet planeras att hållas nästa vecka och ska innehålla fördjupade samtal om Nato-avtalet mellan länderna.

– Det är det första mötet utifrån uppgörelsen som nu förhoppningsvis ska genomföras, säger Beliz Celasin Rende, biträdande informationschef på turkiska utrikesministeriet.

Toppmötet sker enligt Aftonbladets uppgifter efter att en inbjudan gått ut till Turkiet och Finland från Magdalena Anderssons statssekreterare och Nato-förhandlare Oscar Stenström under sommaren.

– Det väntas ske den 26 augusti säger Beliz Celasin Rende, som är en av president Recep Tayyip Erdogan medarbetare, till Aftonbladet.

Magdalena Anderssons statssekreterare och Nato-förhandlare Oscar Stenström har under sommaren skickat en inbjudan till Turkiet och Finland.

Ska etablera kontrollorgan

Hon vill inte specificera vilka turkiska delegater som väntas resa till Sverige men enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om Turkiets biträdande utrikesminister Sedat Önal och Ibrahim Kalin, som är utrikespolitisk rådgivare åt president Erdogan, som bjudits in.

Den senare har beskrivits som Erdogans ”högra hand” och har varit landets chefsförhandlare när det uppmärksammade avtalet med Sverige och Finland skrevs på Nato-toppmötet i Madrid i juni.

I avtalet finns en punkt om att Sverige respektive Finland ska inrätta en kontrollmekanism med Turkiet för att uppgörelsen följs. Avtalspunkten har i efterhand beskrivits av turkiska företrädare som en förhandlingsvinst.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är syftet med mötet att prioritera bland de olika punkterna i avtalet men också att etablera den aktuella kontrollmekanismen som länderna kommit överens om.

”Det är det första mötet utifrån uppgörelsen”, säger biträdande informationschefen.

”Ska träffas”

Svenska UD har inte velat svara på några detaljerade frågor om innehållet i mötet eller deltagare men i en kommentar uppger UD:s presstjänst:

”I överenskommelsen med Finland och Turkiet ingår att vi ska träffas i en mekanism för dialog mellan våra tre länder. Ett första möte för att diskutera uppförandet av denna mekanism planeras i närtid.”

Du kanske också gillar