Hem Sverige Neda ska utvisas till Iran – samtidigt sprids hennes bild

Neda ska utvisas till Iran – samtidigt sprids hennes bild

förbi admin
0 kommentar

På bilden klipper 36-åriga Neda av sig håret med en gul kökssax, omringad av demonstranter, plakat och iranska flaggor. Fotot är taget på Gustav Adolfs torg i centrala Stockholm under en demonstration mot samma regim som hon själv flytt ifrån.

Själv är Neda väl bekant med det religiösa förtryck som har fått stor internationell uppmärksamhet i och med en ung kvinnas död i händerna på Irans moralpolis.

När DN möter henne, några dagar efter att bilden togs, har den redan publicerats av New York Times. Håret har jämnats till och är axellångt. Neda är då på den andra demonstrationen på en vecka. Där medverkar svenska partiledare och uttalar sitt stöd för det iranska folkets kamp.

I sin asylansökan beskriver Neda hur hennes man utsatte henne för misshandel och övergrepp i Iran. När hon berättar om misshandeln för DN visar hon upp vänster arm där hon har sytt flera stygn, och pekar på ärr i ansiktet som hon säger kommer från misshandeln.Foto: Ali Lorestani

Livet med maken i Iran kallar hon ovärdigt.

– Min man slog mig mycket. Jag hade inte ett bra liv. Det var inte ett värdigt liv, jag var inte fri, säger hon.

Mannens våld har gett Neda bestående men efter skador på bland annat livmoder, hjärta och käke. Hon är enligt asylansökan i behov av regelbunden vård och läkemedel.

I Iran finns inga kvinnojourer eller skyddade boenden som kunde hjälpa Neda. När hon pratar om sitt liv i hemlandet kopplar hon ihop det med 22-åriga Mahsa Jina Aminis öde.

– När jag såg att hon hade dött och gripits bara för att lite hår syntes så kunde jag relatera. Jag vet hur det är. När jag gick till polisen gjorde den ingenting för oss. Nu vet hela världen hur det fungerar, alla har sett den iranska polisens riktiga ansikte, säger hon.

Kvinnornas lägre status jämfört med männen är fastslaget i lagen i Iran och kvinnor i Nedas situation är därför mycket utsatta, berättar Rouzbeh Parsi, Irankännare och programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

Våld mot kvinnor i hemmet är inte förbjudet. Gifta kvinnor har inte heller rätt att neka sin make sexuellt umgänge, och det finns därför ingenting i lagen om våldtäkt inom äktenskapet.

– För gifta kvinnor finns inte våldtäkt, det finns bara plikt, säger Rouzbeh Parsi.

Migrationsverkets avslag har överklagats till migrationsdomstolen.Foto: Ali Lorestani

Neda var rädd för vad hennes man skulle göra mot henne och barnen om de stannade i landet. Hon bestämde sig för att fly tillsammans med sönerna, som nu är 15 och 18 år gamla.

– Jag hade väldigt svårt att få med mig barnen. Jag hade inte rätt till det. Mina pojkar har haft det mycket svårt tills vi kom till Sverige.

I sin frånvaro har hon dömts till tre månaders fängelse och 60 piskrapp för att hon tog sina barn med sig ut ur landet, ett straff hon är rädd för att behöva avtjäna om hon återvänder.

För tre månader sedan fick Neda avslag på sin asylansökan och ska därmed utvisas från Sverige. Avslaget har överklagats till migrationsdomstolen.

Samtidigt som Neda väntat på den svenska myndighetsprocessen så kom nyheten om Mahsa Jina Aminis död och följdes av de internationella protester som Neda deltog i.

Det är troligt att iranska myndigheter har sett eller snart kommer att se bilderna från demonstrationen den 24 september.Foto: Fredrik Persson/TT

Bilderna på henne har spritts till flera internationella nyhetsbyråer.

– Den bilden visar vad jag känner. Det finns ingen annan som hjälper oss iranier vi måste hjälpa varandra, säger Neda och fortsätter:

– Men efter att den bilden har blivit så spridd kommer polisen att döda mig om jag åker tillbaka.

Spridningen av bilden på Nedas protest och de risker som det kan medföra har lagts till som en ny omständighet i hennes överklagande till migrationsdomstolen, förklarar Nedas advokat Hanna Norén.

Det är rimligt att tro att iranska myndigheter redan har sett bilderna på Neda, eller i alla fall har tillgång till dem och kan se dem inom kort, menar Irankännaren Rouzbeh Parsi.

– I ett sådant här läge finns det definitivt skäl att vara orolig. Alla får ögonen på en, även de som inte vill att det här uppmärksammas, säger han.

Rouzbeh Parsis bild är att iranska myndigheter generellt har bra koll på exiliranier.

– Det tror jag att de har, redan på 80-talet blev de kända för att ägna sig åt flyktingspionage.

Migrationsverket anser inte att situationen i Iran är så illa att alla iranska kvinnor har rätt till skydd i Sverige. Den bedömningen har inte påverkats av de senaste veckornas händelser. Myndigheten kan dock inte uttala sig om Nedas specifika situation, eftersom fallet överklagats till migrationsdomstolen.

Läs mer: Ayatollan bryter tystnaden – anklagar USA

Du kanske också gillar