Hem Sverige Norske Terje försvunnen – bil hittad på Muskö

Norske Terje försvunnen – bil hittad på Muskö

förbi admin
0 kommentar

En vägbro rammas och någon kraschar en bil i skogen på Muskö.

Bilen tillhör 60-årige Terje från Norge. Hans granne säger till TV3:s Efterlyst att planen var att köra till Nordnorge. Terje ville ta vägen genom Sverige för att undvika tunnlar. Men varför slutar färden på Muskö – som har en av Stockholms längsta tunnlar?

– Det är jättemärkligt, säger Lotta Thyni, grova brott, polisområde Stockholm.

Den 2 december hittas en krockad bil ute vid området Kanada på Muskö, Stockholm. Bilen är en pickup av märket Isuzu. I bilen finns ett par skor. Men ingen människa påträffas vid bilen. Bilen saknar registreringsskylt bak och den främre är hårt krockad mot en bergskant.

– Det första man tänker är att detta är en stulen bil som någon har dumpat, säger Musköbon Mats till Aftonbladet.

På vägen fram till olycksplatsen har någon även forcerat en vägbom. Mats och andra boende på Muskö upptäcker också en annan mystisk sak. En stor tall intill bilen har sågats ned.

– Det som var väldigt konstigt var ju varför det här trädet var nedsågat, säger Mats.

Den kraschade bilen i skogen ute i stockholmska skärgården innehöll värdesaker och ett par skor.

Boende på Muskö anmälde fynden till polisen. Men när ingen polispatrull kom och bilen bara stod kvar på platsen började man bli orolig.

Eftersom Mats är vägansvarig i området tog han tag i saken. Han lyckades gräva fram den krockade registreringsskylten. Den visade sig vara norsk.

– Då mejlade jag Norges motsvarighet till transportstyrelsen och bad dem att meddela ägaren eller norsk polis, säger Mats.

Men veckor passerade utan att någon hörde av sig. Till slut kontaktade Mats norsk polis direkt. Reaktionen blev omedelbar.

Skulle köpa hus

Det visade sig att den mystiska bilen tillhör 60-årige norrmannen Terje Johansen som har varit försvunnen sedan början på december.

Den 30 november ska Terje Johansen ha kört från sitt hem i Nykirke, söder om Oslo. Han hade precis vunnit en budgivning på ett hus i Nordnorge och skulle åka dit. Men Terje valde att åka genom Sverige.

Grannen Helge säger till Efterlyst att det var för att Terje hade fobi för tunnlar. Och tunnlar är det gott om norr ut i Norge. Därför skulle Terje ta vägen genom Sverige. Helge uppfattade honom som förväntansfull inför resan.

Enligt Helge ska Terje ha haft med sig 17 000 kronor i kontanter på resan.

– Därför är jag helt övertygad om att han har blivit rånad och sedan mördad, säger Helge till Efterlyst.

Svensk polis har sökt efter Terje med hundar och även letat med sonar och drönare i havet vid Muskö.

– Vi hanterar det som ett spaningsmord, säger Lotta Thyni, utredare grova brott, polisområde Stockholm syd.

Terje, 60, försvann i november förra året när han var på väg upp till Nordnorge för att besöka sitt nyköpta hus.

Var rädd för tunnlar

Polisen har lyckats kartlägga Terjes förmodade resväg genom Sverige. Hans uppkopplingar mot mobilnätet skvallrar om att han inte alls tog E45 norrut vid Grums som planerat. Istället fortsatte färden förbi Karlskoga, Västerås, Vallentuna och Täby.

Natten mot den 1 december tystnar Terjes telefon. Den slås på igen strax efter klockan 9 på morgonen. Då befinner sig telefonen i närheten av Täby. Sedan rör den sig i närheten av Tumba, Svärdsjö och slutligen Muskö.

Enligt Lotta Thyni tyder mycket på att Terje har utsatts för ett brott. Han skulle inte själv välja att köra till Muskö.

– Han är rädd för tunnlar och där har vi en av Stockholms längsta biltunnlar. Den är dessutom under vatten, säger Lotta Thyni.

Kan ha övernattat

Polisen ber nu allmänheten om tips. Man vill speciellt ha hjälp med att säkerställa hur Terje har färdats genom Sverige.

– Har man sett honom någonstans längs med vägen, antingen själv eller tillsammans med någon, så vill vi att man hör av sig. Vi tror också att han har sovit någonstans. Kanske på en camping, säger Lotta Thyni.

Hon tillägger att tipsare kan höra av sig till 114 14 eller lämna ett tips skriftligen i polisens webbformulär på internet.

Mats på Muskö misstänker också att Terje har utsatts för ett brott. Han tycker det är synd att det tog nästan en månad efter första polisanmälan tills det att polisen kom.

– Området är välbesökt och människor är nyfikna. Det kan ha varit folk inne i bilen och tittat, säger Mats.

Publisert:

Du kanske också gillar