Hem Sverige Nu kommer domen för Malmö latin-dådet

Nu kommer domen för Malmö latin-dådet

förbi admin
0 kommentar

Det var den 21 mars i år som 18-åringen gick till attack med kniv och yxa mot två lärare på sin egen skola, Malmö latin i centrala Malmö. Bägge dog av sina skador. 18-åringen låste efter dådet in sig på toaletten. Där ringde han till polisen och berättade vad han gjort.

– Mannen har erkänt de här gärningarna och han döms nu till livstids fängelse. Skälet till det är att det rör sig om två fall av mord och tingsrätten har bedömt att de här gärningarna varit särskilt hänsynslösa, säger lagmannen Johan Kvart, som varit ordförande under rättegången.Foto: Johan Nilsson/TT

Den så kallade ungdomsrabatten avskaffades för svåra brott vid årsskiftet och 18-åringen blir den första i sin ålder att dömas till livstid. Han har suttit häktad sedan dess och nyligen avslutades rättegången mot honom, med att han själv fick ta till orda.

– Jag kan avsluta med att säga att jag själv, jag förstår fortfarande inte varför jag gjorde det här, sade han gråtandes då.

Under den sista rättegångsdagen yrkade åklagaren på livstids fängelse för 18-åringen med hänvisning till att det inte fanns några förmildrande omständigheter. En lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet möjliggör att döma 18-åringar till livstids fängelse.

Försvaret å sin sida önskade ett lindrigare straff och ansåg att mellan fjorton och sexton års fängelse kunde vara rimligt. 18-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning som visar att han inte led av en allvarlig psykisk störning varken vid gärningstillfället eller vid undersökningstillfället. Men i undersökningen framträdde ändå en bild av en förvirrad yngling som helt tappat fotfästet i tillvaron, menade försvaret.

Oavsett är 18-åringen beredd på att sitta inlåst under en mycket lång tid, berättade hans advokat Anders Elison för medier efter den sista rättegångsdagen.

– Han har förlikat sig med det, helt och hållet. Han förstår att det här kommer innebära ett mycket långt fängelsestraff alldeles oavsett. Han har förlikat sig med det, han är beredd att ta sitt straff, han förstår att så måste ske. Sedan vill naturligtvis ingen sitta i ett fängelse längre än absolut nödvändigt, sade Anders Elison då.

18-åringens advokat Anders Elison.Foto: Johan Nilsson/TT

Utöver fängelsestraffet döms 18-åringen att betala skadestånd på sammanlagt närmare en miljon kronor till elva målsäganden och två dödsbon. Motivet till våldsdåden har inte helt kunnat klarläggas – han själv har sagt sig känna sig så missanpassad att han inte förtjänade någon plats i det öppna samhället och att han inte hade modet att ta sitt eget liv, står det i domen.

– Det finns ingenting i utredningen som tyder på att de här gärningarna skulle vara politiskt eller religiöst motiverade eller på något annat sätt föranledda av några extrema eller förvridna uppfattningar om kön eller etnicitet eller nåt sånt, säger Johan Kvart.

18-åringens advokat Anders Elison hade kontakt med honom via telefon strax efter att domen föll, och ska även besöka honom på häktet senare i eftermiddag.

– Han var lite ledsen och dämpad och naturligtvis lite, han var ju i chock såklart, det får man nog säga, säger Anders Elison.

De har ännu inte bestämt om domen ska överklagas. Enligt Anders Elison är 18-åringen mycket ångerfull och har uttryckt sig i termer av att han förtjänar det allra strängaste straffet. Anders Elison är i sin tur inne på att den historiska domen behöver överklagas och att även rättsapparaten förväntar sig det.

– Jag tror han kommer landa i att han lyssnar på mig och jag får ikläda mig rollen lite som vuxen som varit med ganska länge i livet och hur man ska hantera såna här frågor, säger han.

– Till syvende och sist är det ju han som bestämmer, om han absolut inte vill får jag ju relatera till det naturligtvis. Men nu är han i chock och det han säger nu tar jag med en nypa salt.

Du kanske också gillar