Hem Sverige Nu kommer domen mot Paolo Macchiarini

Nu kommer domen mot Paolo Macchiarini

förbi admin
0 kommentar

Fallet handlar om tre patienter som fick syntetiska luftstrupar inopererade åren 2011–2012, till följd av tumörer respektive skador på deras egna organ.

Bakom operationerna och metoden stod Paolo Macchiarini, vid tiden en hyllad kirurg som rekryterats till Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet i ett försök att höja svensk forskning till nya nivåer.

Enda alternativet?

Macchiarini själv har hela tiden nekat till brott och hävdar att operationerna på de tre patienterna gjordes som en livräddande åtgärd och att implantatet var det enda alternativet för dem.

Andra ser helt annorlunda på saken. Hösten 2020 åtalades kirurgen för tre fall av grov misshandel då åklagare anser att de tre operationerna var olagliga. Enligt dem var det inte fråga om sjukvård och läget var inte så akut som försvaret påstår.

“Rena experiment”

Det kan heller inte ses som forskning, hävdar åklagarna. Det hade inte gjorts någon etikprövning inför ingreppen, något som hade krävts för godkänd forskning.

– De ingrepp som Paolo Macchiarini gjort påstår vi har varit rena experiment på människor, sade åklagaren Jim Westerberg under förhandlingens första dag i Solna tingsrätt.

Åklagarna uppgav under rättegången, som hölls under våren, att de anser att Paolo Macchiarinis gärningar motsvarar ett straffvärde klart över fem års fängelse, men att en viss förkortning kan göras eftersom rättsprocessen tagit lång tid.

Domen meddelas klockan 11.

Hösten 2020 åtalades kirurgen Paolo Macchiarini för grov misshandel av tre av sina patienter, två män och en kvinna, som transplanterades med syntetisk luftstrupe 2011–2012.

I sin stämningsansökan skriver åklagaren att ingreppen skett “helt i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet” och att det brutit mot lagen då “det inte utgjort led i någon form av sjukvård eller tillståndsprövad forskningsstudie”. Gärningarna ska enligt åklagaren bedömas som grova bland annat då de orsakat “svåra kroppsskador och ett mycket svårt lidande”.

I andra hand yrkar åklagaren på att kirurgen ska dömas för vållande till kroppsskada, grova brott.

Källa: Åklagarmyndigheten

Du kanske också gillar