Hem Sverige Nu sjunker priserna på bostadsrätter

Nu sjunker priserna på bostadsrätter

förbi admin
0 kommentar

Den höga inflationen och de stigande bolåneräntorna märks nu på den svenska bostadsmarknaden. Mäklare berättar om en inbromsning där köparna blir mer avvaktande. Skillnaden mellan utbudspris och slutpris minskar och det kommer färre bud innan de publika visningarna.

Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, tror att det är ”sannolikt” att prisnivån fortsätter att pressas under de närmaste månaderna.

– Vi märker en större avvaktan och säljare och köpare har svårare att mötas. Det leder framför allt till betydligt färre affärer, längre försäljningstider och att utbudet byggs på, säger han i ett skriftligt uttalande.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, lyfter fram marknadspsykologin i sin kommentar.

– Bostadsköpare brukar vara snabba med att räkna med en lägre prisnivå, medan säljare ofta behöver lite mer tid för att vänja sig vid att deras bostad inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan, säger han.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsbyrå, pekar på oron för den framtida utvecklingen.

– Oron inför framtiden minskar köparnas efterfrågan ordentligt, trots att sysselsättningen är hög medan räntan fortfarande är mycket låg, menar han.

Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna tycker att det är viktigt att sätta nedgången i proportion till de senaste årens prisuppgångar.

– Någon procents nedgång innebär en minskning på ungefär 40 000 – 50 000 kronor på en snittvilla i Sverige. Detta efter flera år av kraftiga uppgångar, säger han.

Det är framför allt marknaden för bostadsrätter där nedgången syns mest. Det är vanligt att just bostadsrätter svänger mer i pris än den mer trögrörliga villamarknaden.

Snittpriset på en bostadsrätt i centrala Göteborg och centrala Stockholms föll med 1 procent, medan det alltså föll med 2 procent i Storstockholm. I Storgöteborg och centrala Malmö var priserna oförändrades och i Stormalmö steg de med 1 procent.

Ser man till prisutvecklingen på tolv månader är det fortfarande plustecken som gäller, om än mer måttliga än de var för bara något år sedan. I riket har snittpriset stigit med 5 procent. I centrala Stockholm har snitt priset stigit med 9 procent, i centrala Malmö, Stormalmö och Storstockholm med 6 procent och slutligen i Storgöteborg och centrala Göteborg med 4 procent.

Snittpriset på en villa i landet var oförändrat i maj, jämfört med april. Det gällde även för Storgöteborg och Stormalmö, medan det sjönk med 1 procent i Storstockholm.

På tolvmånadersbasis har priset stigit med 6 procent i riket och i Storgöteborg, med 5 procent i Storstockholm och med 4 procent i Stormalmö.

Läs mer: Ekonom: Bopriserna kan rasa med 20 procent

Läs mer: Sjunkande bostadspriser gör att acceptpriset kommer tillbaka

Du kanske också gillar