Hem Sverige Nu startar Pride-veckan i Stockholm – med parad

Nu startar Pride-veckan i Stockholm – med parad

förbi admin
0 kommentar

Den årliga regnbågsfestivalen som pågår i sju dagar kommer för första gången sedan 2019 att innehålla den klassiska paraden, som går genom Stockholms innerstad på lördag, och som brukar locka cirka 50 000 personer. Årets tema för festivalen är ”Dags att bekänna färg” och på Prides officiella hemsida beskrivs temat med orden: ”Nu är tiden att ta ställning och våga vara obekväm, att sprida glädje och kärlek, att resa sig upp och stå stolta tillsammans. Det är dags att bekänna färg”.

– Det spelar an på valåret. Vi vill att fler politiker går ut och tar ställning och berättar hur de tänker arbeta politiskt för att förbättra HBTQ-personers situation, säger Fredrik Saweståhl.

Natten till lördag den 25 juni dödades två personer och minst 21 personer skadades när en man började skjuta inne på gaybaren London Pub i Oslo. Dådet skedde i samband med Oslos pride-festival, och norska polisen blåste därför av den planerade paraden. Motivet bakom skjutningen är fortfarande oklart, men en av hypoteserna som norska polisen arbetar kring är hatbrott.

I Sverige har de redan avslutade festivalerna i bland annat Malmö och Göteborg kunnat genomföras problemfritt. Stockholm Prides ordförande Fredrik Saweståhl ser ingen uttalad hotbild inför Stockholms festivalvecka men förklarar att han har förståelse för människors eventuella rädsla.

– Självklart kan man bli orolig av våldsamma dåd i offentliga miljöer, oavsett om det är riktat mot HBTQ-personer eller inte. Men vi har ett nära arbete med polisen och Stockholm stad, och har dessutom en egen säkerhetschef som arbetar systematiskt med att skapa trygghet på alla fronter, säger han.

Första pridefestivalen i Stockholm hölls år 1998 och sedan starten har politikers entusiasm för festivalen växt sig allt större. Det har lett till en mer omfattande inblandning från Säkerhetspolisen, Säpo.

– Vi arbetar med att skydda och säkra statsledningen, och det finns ett stort intresse från politiker vid den här typen av evenemang, säger Gabriel Wernstedt vid Säkerhetspolisen.

Han fortsätter:

– Jag kommer inte att uttala mig närmare om hur de personer vi skyddar tänker kring risker. Men det man kan säga är att oro är en naturlig känsla. Man får arbeta med den känslan för att på ett tryggt och säkert sätt kunna utföra sitt uppdrag.

Nytt för i år är att den ukrainska prideorganisation Kyivpride kommer att ha ett eget ekipage i tåget, tillsammans med organisationen Nordic Ukraine Forum. Än så länge har 20 personer med ukrainskt påbrå, både svenska medborgare och krigsflyktingar, registrerat sig för att vara en del av Kiev-ekipaget.

– Vi ska gå i Pride-tåget för att påminna världen om att det pågår ett folkmord i Ukraina och att det ukrainska folket fortfarande behöver all hjälp vi kan få, säger Edward Reese från Kyivpride.

Stockholm Pride hålls årligen vecka 31 med aktiviteter från måndag till söndag.

Foto: Mickan Palmqvist

Läs mer:

Yolanda Bohm Ramirez: ”Vi är som krabbor som kokas levande”

Pridefestivaler i Sverige ökar säkerheten

Du kanske också gillar