Hem Sverige Ny jättestudie ska följa industrisatsningarna i norra Sverige

Ny jättestudie ska följa industrisatsningarna i norra Sverige

förbi admin
0 kommentar

”Det nya framtidslandet” heter det nya forskningsprogrammet som ska studera vilka drivkrafter, utmaningar och möjligheter som finns i de stora industrisatsningarna i norra Sverige.

– Dels handlar det om att studera detta i en djupare kontext. Vi har varit med liknande processer tidigare norra Sverige där man vid förra industrialiseringen för 100 år sedan kallade Norrland för framtidslandet och det var mycket fokus på elektricitet, gruvor och vattenkraft, säger Rikard Eriksson som är professor i ekonomisk geografi vid Umeå universitet.

– Men i och med rationaliseringar så blev det kanske inte de önskade effekterna regionalt, säger Rikard Eriksson.

Stora utmaningar

Han är en av de forskare från Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och Karlstads universitet som ska studera om de nya satsningarna ger de effekter som många hoppas på. 

– Det handlar om stora utmaningar. Under de kommande åren investeras miljarder i Norrbotten och Västerbotten. Det behövs upp till 100 000 personer i ny arbetskraft.

– Kommer man att lyckats att få så många människor att flytta till Norrland? Kommer de nya industrierna att slå ut de mindre lokala industrier? Det är många intressanta frågor som vi ska genom studien få svar på, berättar Rikard Eriksson.

I klippet ovan svarar han på tre frågor om den nya studien. 

Du kanske också gillar