Hem Sverige Oro i Fagersta: ”Bara det inte sprider sig” | Nyheter

Oro i Fagersta: ”Bara det inte sprider sig” | Nyheter

förbi admin
0 kommentar

Skarpa restriktioner har upprättats i ett närmare 1 000 kvadratkilometer stort område i Västmanland. Förhoppningen är att det ska stoppa spridningen av den afrikanska svinpesten. 

I denna zon råder flera restriktioner, bland annat förbud mot svamp- och bärplockning, skogspromenader, jakt, skogsbruk och lösa hundar. 

Och dessa restriktioner kan bli kvar i upp till två år. Det är något som oroar flera Fagerstabor. 

Lasse Lindholm säger att han brukar plocka kilovis med svamp i de skogsområden som nu spärrats av. 

– Jag tänkte först att det kanske inte är så farligt. Det var bara ett vildsvin. Men nu har det blivit fler. Så det kan ju vara ett större område, säger han.

– Det är tråkigt det som hänt. Först coronapandemin och nu det här. Det blir ju som en pandemi. Jag hoppas de får bukt på det hela så snart som möjligt. 

”Pratade om det i skolan”

Nära Vilhelminaparken i centrala Fagersta går mamma Sara och hennes tre barn Alex, 17, Aras, 12, och Aylin, 6, i gemensam trupp.

Aras berättar att han först fick höra om svinpesten av lärarna i skolan. 

– De pratade om det i skolan. Att man inte bara kan gå ut i skogen längre. De visade också det på ”Lilla Aktuellt” i klassrummet, säger han. 

Storebror Alex säger att han tycker att det är synd om alla dem som plockar svamp i berörda skogsområdet och undrar vad de ska göra nu. 

Mamma Sara håller.

– Det är trist och hemskt. Oss påverkar det inte så mycket. Men för andra påverkar det mycket.

Syskonen Alex, Aylin och Aras.

”Bara det inte sprider sig” 

Merja Talonen bor i den lilla orten Hedkärra, belägen några kilometer utanför Fagersta. Hon berättar att svinpesten är snacket på stan, och att många är oroliga över vad som kommer hända.

– Jag har en syster som bor där ute och hon är ute varje dag med hunden i skogen. Men det kan hon inte nu i fortsättningen, säger Merja.

Det finns en påtaglig oroskänsla hos Fagerstaborna, förklarar hon vidare.

– Det här med svinpesten hade man inte förväntat sig efter allt som hänt med översvämningarna. 

– Vi får se var det här slutar. Bara det inte sprider sig. 

Det var i onsdags som det första fallet av afrikansk svinpest upptäcktes i ett skogsområde utanför Fagersta. I går har ytterligare två fall konstaterats i området – och provsvar från sju vildsvin väntas komma under söndagen. 


RESTRIKTIONERNA – DET HÄR GÄLLER

Förbud mot jakt på alla arter av vilt

Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar. Det handlar till exempel om svampplockning och bärplockning.

Förbud mot skogsbruksåtgärder.

Förbud att släppa hundar lösa.

Fordon och maskiner som använts i zonen måste rengöras och desinficeras.

Den som håller tamgrisar i zonen ska se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

Källa: Jordbruksverket.

De hittade första pestsmittade vildsvinet

”Stor chock, katastrof”.

Du kanske också gillar