Hem Sverige Över 200 högerextrema på SD:s vallistor

Över 200 högerextrema på SD:s vallistor

förbi admin
0 kommentar

Samtliga riksdagspartier har haft kandidater som gett uttryck för främlingsfientlighet, nazism och rasism, visar research – och arkivföretagets genomgång.

Sverigedemokraterna sticker ut med ”en överväldigande majoritet kandidater som har en aktiv koppling till, eller bakgrund i, den högerextrema miljön”, enligt rapporten ”Ur mylla brun”, som släpptes på torsdagen.

Av de 289 kan 77 procent knytas till SD, och i valet 2022 har 214 av SD-kandidaterna till kommuner, regioner eller riksdag en koppling till högerextremism.

För de övriga riksdagspartierna är det 22 för S och 20 för vardera för M och KD.

C, V och MP har en handfull var.

Det rör sig om personer som varit medlemmar i, eller stöttat en högerextrem rörelse, deltagit på evenemang inom dessa miljöer eller gett uttryck för sådana värderingar på olika högerextrema forum. En del är även dömda för högerextremt motiverade våldsbrott.

Acta Publica har gått igenom samtliga kandidater till svenska val sedan 2006. Tusentals har kunnat kopplas till högerextremism, och sammanlagt drygt 1 100 personer av dessa har stått på riksdagspartiernas vallistor till kommun, region och riksdag.

De senaste fem valen har sammanlagt 835 personer med högerextrema kopplingar kandiderat för SD.

I rapporten ges flera anonyma exempel på hur kopplingarna kan te sig. ”Hitlerhyllaren” kallas en man som på Svenskarnas Partis offentliga Facebooksida hyllat Hitler, och som nu kandiderar till en kommun- och regionfullmäktige i Västsverige.

En man som kallas ”Demonstranten” rapporteras nu av SVT ha hoppat av SD-listorna till Göteborgs kommun och Västra Götalandsregionen.

Enligt Jörgen Fogelklou, SD:s gruppledare i Göteborg skedde det nyligen.

– För några dagar sedan fick jag ett mejl där han lämnar partiet och hoppar av kandidaturen. Nu fattar jag vad det handlar om, säger Jörgen Fogelklou till SVT Nyheter Väst.

Enligt Acta Publicas granskning ska ”Demonstranten” 2016 skrivit på sajten Nordfront att ”homofolket används som ett verktyg för att förstöra familjen, kulturen, rasen, nationen”.

Mannen hade också deltagit i ett stort antal högerextrema demonstrationer.

Flera av de granskade personerna är riksdagsledamöter för SD sedan flera mandatperioder tillbaka. Vissa av dem är dömda för brott med rasistiska eller högerextrema förtecken.

Du kanske också gillar