Hem Sverige Paret Lignell i Trelleborg har 12 grader hemma

Paret Lignell i Trelleborg har 12 grader hemma

förbi admin
0 kommentar

Det sprakar från kakelugnen, men är kylslaget i vardagsrummet. Termometern visar 12 grader. I köket var det 14 grader när de steg upp, nu har det stigit till 16.

– Vi är inte helt utblottade, men på väg att bli om det fortsätter såhär, säger Sten Lignell.

Det är en vacker villa från 1908 på öster i Trelleborg som paret Lignell kallar sitt hem. Här har de bott i 45 år och hittills har det gått bra. En riktig vargavinter har kunnat innebära en elräkning på mellan 4 000 och 6 000 kronor i månaden, berättar de – och då har de haft det varmt. Räkningen de fick i brevlådan i januari låg på 11 500 kronor.

– Det är hela min pension. Och då har vi haft det kallt! Mellan 12 och 17 grader, förklarar Sten Lignell.Foto: Anders Hansson

Han är knappast någon novis på området. Sten Lignell har i större delen av sitt yrkesliv jobbat på Sydkraft och Eon, de sista åren innan pension som energirådgivare och installationshandläggare. Nu är han bekymrad, både för egen del, men också för hur energikrisen påverkar landet.

– Ska det vara såhär? Det känns som att vi gått tillbaka 100 år i tiden till ett nytt Fattigsverige, men med övergödda energibolag.

Han tycker att de gjort vad de kunnat för att spara el hela vintern. De har haft minimal värme med hjälp av värmepumpen och i stället eldat i kakelugnen, köpt en fotogenkamin och ett litet gasolelement.

Men de kylslagna rummen har fått konsekvenser för huset. I hallen och trapphuset har gula fläckar börjat sprida sig i taket.

– Det är någon form av påväxt som eskalerat sedan vi sänkte värmen och som troligen beror på att det är ett kallt utrymme med hög luftfuktighet, säger Sten Lignell.

12 grader står termometern i vardagsrummet på.Foto: Anders Hansson

Sten Lignell har röstat på Moderaterna och tycker att Ulf Kristersson är ”en bra man”. Men när elräkningen kom häromveckan fick han nog och skrev ett öppet brev till statsministern, som publicerades som en insändare i DN.

”Bäste herr statsminister, se detta brev som ett rop på hjälp! Situationen är svår och vår tillvaro håller på att rasa samman”, skrev Lignell.

Han tycker att han haft en ”lagom lön”, på runt 30 000 kronor i månaden innan han gick i pension. Frun Christina Lignell har jobbat på kontor och på förskola. De har aldrig levt över sina tillgångar – och de fyra barnen har flyttat ut.

– Vi är sparsamma, har aldrig i vårt liv varit på en charterresa. Vi har varit i Tyskland och Danmark. Nu letar vi efter röda priser i affärerna för att hålla nere matkostnaderna, det är nästan så man skäms för att säga det.

11 580 kronor låg elräkningen på för december månad, trots att paret dragit ner rejält på värmen.Foto: Anders Hansson

Paret Lignell är inte de enda pensionärerna som numera har svårt att få ekonomin att gå ihop. Pensionärernas rikorganisation, PRO, får dagligen samtal från bekymrade medlemmar.

– För många är läget ohållbart. Man har svårt att betala räkningarna som man alltid har gjort och är orolig för hur man ska klara sig framöver, säger Åsa Lindestam, ordförande för PRO.

Inkomstpensionen ökade med 3 procent i januari. Samtidigt visar PRO:s nya matkasseundersökning, som presenterades härom veckan, att matpriserna gått upp i genomsnitt 20 procent på ett år.

– Jag tycker att regeringen ska kliva in och göra någonting, det krävs en rejäl höjning av pensionen. Man ska kunna ha en god levnadsstandard och lite guldkant på tillvaron när man jobbat ett helt liv, säger Åsa Lindestam.

Många pensionärer har fått det kärvt med de höga elpriserna och den stigande inflationen, enligt Åsa Lindestam, ordförande för PRO.Foto: Ida Frid

Försäkringskassan har meddelat att elprisstödet till hushåll i södra Sverige ska börja betalas ut från den 20 februari. Det är förstås välkommet, tycker Sten Lignell.

– Men jag vill egentligen inte ha pengar, jag vill ha ner elpriset, säger han.

Sten Lignell är starkt kritisk mot dagens prissättningsmodell och tycker att systemet borde ändras.

– Det går att sänka våra elräkningar, men politikerna och elbolagen vill inte. Staten drar in mycket pengar på det här och elbolagen har blivit stormrika, säger han.

Christina Lignell går numera alltid runt i tjocka tröjor, filtar och inneskor hemma.Foto: Anders Hansson

Sten Lignell är stolt över det vackra gamla hus de köpte för 45 år sedan som ett renoveringsobjekt. Då var han och Christina nygifta.

– Visst är här luftigt och rymligt. Nu har vi fyra barn och fem barnbarn och i julas var det smockfullt.

Ni funderar inte på att flytta till en liten lägenhet i stället?

– Min personliga ambition är att de när den tiden kommer får bära ut mig, jag flyttar inte härifrån.

Läs mer:

Mitt i elkrisen: Elbolag höjer nätavgifterna – myndigheterna maktlösa

Paret fick 26 000 kronor i elräkning – känner sig lurade av Vattenfall

Elen kan stängas ner – hur hamnade vi här?

Här hittar du fler texter från DN:s redaktion i Skåne

Du kanske också gillar