Hem Sverige Partiernas vilja att tumma på reglerna stinker

Partiernas vilja att tumma på reglerna stinker

förbi admin
0 kommentar

I valrörelsen 2002 dök en medelålders man upp i ett antal partiers valstugor. Han ställde frågor om invandringen. Man kunde anta han inte var helt entusiastisk till den förda politiken, och många politiker nappade. Han fick svar som många gånger gick på tvärs med partiernas officiella politik, och ibland lyssna på rent rasistiska utfall.

Så där mellan skål och vägg. Ja, ni vet hur folk kan prata när de äntligen får chansen att säga det de egentligen tycker.

Vad de inte visste var att mannen var en reporter från SVT, utrustad med dold inspelningsutrustning. Reaktionerna blev enorma. De avslutade karriären för en omdömeslös M-politiker i Skåne och ledde i förlängningen till att Bo Lundgren tvingades avgå som partiledare.

Det så kallade valstugereportaget har vissa gemensamma nämnare med den skandal som nu rullas upp av TV 4:s Kalla Fakta.

Kluvna tungor och dubbelmoral

Det handlar om kluvna tungor och dubbelmoral. Det handlar om partiföreträdare som signalerar att deras moraliska kompass är till salu. Att allt är möjligt när man ska locka till sig en extra röst. Eller när man kan dra in några kronor till valkassan.

Representanterna för Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna signalerar med sitt agerande att lagar och regler är något de kan ställa sig över: Herregud, sådant kan väl vanliga förlorare syssla med! Vi spelar ju i en annan liga!

I Kalla Faktas reportage utger sig en person för att vilja skänka en större summa pengar till partierna. Men det finns ett problem. Han vill inte att det ska framgå att pengarna kommer från honom.

Nu finns det regler som säger att det måste framgå, vilket partierna redogör för när de får frågan öppet. Men i sällskap med den belevade affärsmannen finns det förstås andra möjligheter.

En stiftelse, kanske? Genom en bulvan? Genom att en mellanhand skickar en faktura på en påhittad tjänst? Eller kanske genom att ge en mindre summa till ett stort antal mottagare?

Ska förhindra korruption

Fantasin vet inga gränser – och krypandet för att tillmötesgå den påstådde affärsmannens önskemål framstår som lika sjaskigt som det faktum att så många personer är beredda att skita ned sig för att hjälpa sina partiapparater.

Regelverket kring partibidrag skärptes 2018 och det är numera förbjudet att ta emot anonyma partibidrag. Anledningen är att man vill motverka korruption. Insyn i vem som finansierar partiernas verksamhet ska förhindra otillbörliga påtryckningar.

Som om det inte är illa nog att partifolk tar så lätt på lagar och regler generellt – de är alltså beredda att blunda för ett regelverk som handlar om just korruption. Det gör sannerligen inte saken bättre.

Dessutom: aldrig tidigare har brott och straff varit så viktig och dominerande under en valrörelse. Det är ett evigt malande om hur otryggt det blivit. Det är välfärdsbrott och alla möjliga former av bedrägeri som ska stoppas med hårdare tag och tuffare repressalier.

Lycka till med att få väljarna att köpa de brösttonerna efter det här avslöjandet.

LÄS OCKSÅ: S ekonomichef tagen ur tjänst efter Kalla faktas avslöjande

LÄS OCKSÅ: KD pratar “hemliga” pengar inför dold kamera

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Du kanske också gillar