Hem Sverige Partiet Nyans går mot starkt valresultat i storstadsområden

Partiet Nyans går mot starkt valresultat i storstadsområden

förbi admin
0 kommentar

Totalt sett har runt 1,5 procent av rösterna lagts på så kallade “övriga partier” i årets riksdagsval, enligt Valmyndighetens preliminära siffror.

Men det finns en rad valdistrikt som sticker ut i framförallt storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö.

Den högsta siffran finns i Rosengård centrum i Malmö – där “övriga partier” har fått 28,2 procent av rösterna.

– Den mest sannolika förklaringen är att partiet Nyans som har gjort en intensiv kampanj i Rosengård centrum, säger statsvetaren Anamaria Dutceac Segersten.

SVT har tidigare granskat Nyans och berättat att partiet bland annat vill driva frågor som separata badtider för kvinnor och föräldrars rätt att uppfostra sina barn i enlighet med sin religiösa övertygelse.

Över tio procent i 54 distrikt 

När SVT gick igenom Valmyndighetens siffror vid 23-tiden på valkvällen hade “övriga partier” nått över tio procent av rösterna i 54 valdistrikt. I flera distrikt i Rosengård i Malmö, Rinkeby i Stockholm och i Göteborg röstade över 20 procent av väljarna på “övriga partier”.

Det finns flera partier som kan ingå i “övriga partier”. Resultaten i riksdagsvalet för de rösterna särredovisas inte under valkvällen utan först under måndagen.

SVT:s valexpert, statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson, säger att det därför är svårt att bedöma framgångarna för Nyans, men att partiet kan ha tagit väljare från Socialdemokraterna.

– Det här är väljargrupper på platser som normalt brukar rösta på S, så det kan absolut vara tappade röster för Magdalena Andersson, säger Henrik Ekengren Oscarsson i SVT:s valvaka.

Ett tecken på framgångarna för Nyans är resultatet i valet till kommunfullmäktige där rösterna särredovisas i vissa kommuner. Exempelvis fick Nyans i Rosengård centrum i Malmö 30,9 procent och i Västra Hisingen, Svarte Mosse, i Göteborg 25,2 procent enligt det preliminära resultatet som fanns tillgängligt strax efter midnatt.

Statsvetare: Partiet är en politisk joker 

Redan innan valet flaggade statsvetaren Peter Esaiasson för att Nyans rör sig utanför opinionsundersökningarnas ramar och beskrev partiet som en politisk joker.

– Det hänger ihop med det nya Sverige, det dolda Sverige kunde man säga, de personerna som lever där de är inte med i opinionsmätningarna, sa Peter Esaiasson till SVT i veckan.

Du kanske också gillar