Hem Sverige Partiet Nyans ser ut att få stort stöd i flera valdistrikt

Partiet Nyans ser ut att få stort stöd i flera valdistrikt

förbi admin
0 kommentar

I flera distrikt ser det ut som att det nya partiet Nyans når stora valframgångar.

Statsvetare Anders Sannerstedt tror att deras framgångar skett på bekostnad av Socialdemokraterna.

– Det är ett bekymmer för Socialdemokraterna för många av de som nu röstar på Nyans hade annars röstat på dem, säger han.

I flera distrikt i utsatta områden har kategorin ”övriga partier” fått en stor andel röster. I ett distrikt i Rinkeby har 23 procent röstat på annat parti än ett av riksdagspartierna och i Rosengård centrum handlar det om 28,2 procent av rösterna, motsvarande 165 personer.

Flera experter tror att det handlar om röster på Nyans.

– Mitt spontana intryck är att det handlar om att man profilerar sig som ett parti för muslimer och att man sedan har förstått hur man ska kampanja i de här grupperna, även om jag vill vara lite försiktig tills vi ser de definitiva resultaten, säger Anders Sannerstedt, statsvetare på Lunds universitet.

Enligt Sannerstedt har Nyans gått lite under radarn.

– Vi vet inte hur Nyans drivit sin valrörelse eller vilka vägar de har gått för att nå väljarna. Opinionsmätningarna har inte riktigt fångat in det, säger han.

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel delar ut valmaterial i Rosengård.
Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel delar ut valmaterial i Rosengård.

Partiet Nyans startades för tre år sedan och vill bland annat förbjuda koranbränning och har kritiserats för att vara islamistiskt, något som partiledaren Mikail Yüksel inte håller med om.

Hur radikal kan man säga att Nyans politik är?

– Det är väldigt svårt att avgöra. Tittar man på det de skrivit på sin egen hemsida säger man en sak men kritiken har mycket handlat om vad olika företrädare sagt i olika sammanhang, säger Sofie Blombäck, statsvetare på Mittuniversitetet och tillägger:

– De har lyckats väl med det de flesta nya partier verkligen vill, att få uppmärksamhet. De största problemet för de flesta som startar ett nytt parti är att man blir ignorerad. Inte så att all press är bra press – men nästan.

Kan få två mandat i Malmö

Nyans har satsat på både kommunala val och riksdagsvalet. På riksdagsnivå har kategorin ”övriga partier” samlat runt 1,5 procent av rösterna men på kommunnivå ser det annorlunda ut.

Med 179 av 212 distrikt räknade ser det ut som att Nyans i Malmö kommun kommer få två mandat.

– De kan nog komma att få fler kommunröster än riksdagsröster också för att väljare är rent generellt mer benägna på att satsa på ett nytt parti i kommunvalet är i riksdagsvalet, säger Sofie Blombäck, statsvetare på Mittuniversitetet.

Enligt Blombäck är det lite av ett stålbad för ett parti att bli representerad för första gången:

– Om man kommer in i någon kommun blir det en väldigt intressant fas i partiets utveckling. För realiteten att sitta i kommunfullmäktige är väldigt annorlunda än att kampanja. Det är inte alltid så festligt att gå på nämndmöte och annat. Det är svårt att skapa ett nytt parti.

Anders Sannerstedt tror att Nyans främst tagit röster från Socialdemokraterna.

– Det klart att man kan ha tagit röster från andra håll också men Socialdemokraterna är det stora partiet i dessa grupper, säger Sannerstedt.


LÄS OCKSÅ:

WOLFGANG HANSSON: Sverige har blivit Europas extremland
LENA MELLIN: Kristersson backar – men kan bli statsminister ändå
Jimmie Åkesson: Vår ambition är att sitta i regering
Magdalena Andersson: Vi har gjort ett bra val
FÖLJ STATISTIKEN LIVE: Så har Sverige röstat


Du kanske också gillar