Hem Sverige Paul Levin om utvisningarna: ”Kan skynda på ett turkiskt ja”

Paul Levin om utvisningarna: ”Kan skynda på ett turkiskt ja”

förbi admin
0 kommentar

De två män som utvisats till Turkiet fick avslag på sina asylansökningar 2020 och 2021, enligt Migrationsverket. På fredagen verkställdes utvisningarna. En av männen ska ha dömts för kopplingar till PKK i Turkiet.

– Vad jag förstår finns det ett antal liknande fall där personer fått sina asylansökningar avslagna eller uppehållstillstånd upphävda efter att Säpo gjort bedömningen att de har kopplingar till PKK. Där det alltså finns en utvisningsdom som ska verkställas, säger Paul Levin.

”Mer skyndsamt”

Migrationsverkets beslut ska i de här fallen ha fattats innan förhandlingarna om Nato-medlemsskap inleddes. Enligt överenskommelsen som slutits i samband med förhandlingarna ska Sverige och Finland beakta turkisk begäran om utvisning och utlämning skyndsamt.

– Det är mycket möjligt att Migrationsverket hanterar de här fallen mer skyndsamt, säger Paul Levin.

När däremot Turkiet själva begär någon utlämnad så avgörs fallen i Högsta domstolen, som hittills ofta nekat till utlämning, enligt Levin.

– I några fall har de accepterat men då har det inte handlat om terrormisstänkta, så där gör Migrationsverket en annan bedömning Rättsäkerheten i Turkiet är inte stark och det finns rapporter om fall av tortyr, så utvisningarna är inte helt oproblematiska, säger han.

Vilka konsekvenser har utvisningarna och varför skulle de kunna påskynda förhandlingarna? Se Paul Levins svar i videon.

Du kanske också gillar