Hem Sverige Per-Ola Johannesson berättar om sina monsterfiskar

Per-Ola Johannesson berättar om sina monsterfiskar

förbi admin
0 kommentar

Han har fiskat Belugastör med beväpnade guider. Brottats med hundrakilosfiskar som dragit ner honom i vattnet och jagat efter urtidsbesten Alligator gar – i en plastbåt för barn.

– Speciell fisk i en speciell miljö är det som lockar mig, säger fiskarlegendaren Per-Ola Johannesson i Aftonbladets nya podcast ”Aftonbladet Fritid: Fiske”.

Hans fiskeintresse började vid fyra års ålder när Per-Olas pappa tog med honom ut för att fiska abborre.

Sen var han fast.

Sedan dess har han färdats jorden runt och fiskat i de flesta vatten i världen. Hans specialitet har varit stora monsterfiskar som t ex Alligator gar, Arapaima och Belugastör.

Fiskade jätte i badbåt

När han skulle fiska Alligator gar, en av de största sötvattenfiskarna i världen som ser ut som ett riktigt urtidsodjur, gick han ut för att köpa en badbåt för barn när han skulle ut och leta efter jättefisken. Han gav sig ut i Texas-hettan och efter en stund blev det napp!

– Fisken drog iväg med båten och jag åkte runt hela sjön i 50 minuter, berättar Per-Ola i podden. Efter en stund märkte jag att jag kunde styra den med spöt så det var som att åka häst och vagn. Till slut kunde jag styra den mot stranden där jag sen kunde hoppa i och brotta upp den på land.

Per-Ola med en Alligator gar

Maffian kontrollerade

Ett annat äventyr var när Per-Ola var i Kazakstan och fiskade Belugastör i Uralfloden; en jättefisk mest känd för att man gör rysk kaviar av dess rom.

– Den var så värdefull att det snabbt blev något som ryska maffian tog över och det blev regelrätta strider mellan maffiagäng för reviren, berättar Per-Ola i podden. Vi hade guider med oss som var beväpnade ifall det skulle hända något.

Belugastören kan bli två meter lång och väga 100 kilo och när Per-Ola fick en på kroken bjöd den på en ordentlig fight; den drog ner honom i floden där en rejäl brottningsmatch tog vid innan Per-Ola fick upp fisken.

Per-Ola drar upp en Belugastör

Vill fånga gädda

Men trots alla exotiska jättefiskar är det en vanlig fisk på hemmaplan som är Per-Olas högsta dröm i dag: att fånga en gädda på över 15 kilo på spinn. Men det har gått sådär …

– Så mycket tid och tanke jag lagt och så hugger det inte, säger Per-Ola, jag har börjat kalla mig Sveriges sämsta gäddfiskare …

I första avsnittet av poddserien ”Aftonbladet fritid: Fiske” hör du hela historien om Per-Ola Johannessons monsterfiskande runt världen.

Per-Olas’s bästa tips hur du blir en bättre fiskare.

Världsrekordet – den största Arapaiman någonsin.

Tjusningen med karpfiske.

Den oförglömliga ”olyckan” under en av Per-Olas kamper med jättefisk.

I kommande delar av ”Aftonbladet fritid: Fiske” möter du gösdrottningen Cecilia Grönberg som bl a berättar om hur du bäst fiskar gös och Mikael Frödin som brinner för laxfiske – något som gjort att han hamnat i domstol för sina avslöjanden om norsk laxodling.

Lyssna i spelaren här ovanför eller hos PodMe som du som plusmedlem nu får testa gratis.

Alligator gar

Per-Ola har fiskat monsterfisk över hela världen

Du kanske också gillar