Hem Sverige Polischefen efter skjutvågen: “Våldet smittar”

Polischefen efter skjutvågen: “Våldet smittar”

förbi admin
0 kommentar

Under fredagen kallade rikspolischefen till pressträff “med anledning av det synnerligen allvarliga läge vi har i samhället när det gäller det grova våldet, skjutningar och sprängningar”. Inga nyheter presenterades, utan syftet var att ge en lägesbild, och berätta hur polisen jobbar med den allvarliga situationen.

Förra veckan sattes en ny dyster toppnotering vad gäller dödsskjutningar i Sverige, då dödsoffer 48 krävdes vid en skottlossning i Kristianstad. Tidigare högsta noteringen var 47 skjutna till döds under helåret 2020.

– 48 personer har skjutits ihjäl hittills i år, 48! Och inget tyder på att det kommer att minska i omfattning, säger Anders Thornberg.

Smittoeffekt

Så sent som i går kväll besköts en bostad i Enköping där en man och en kvinna skadades, och natten mot fredagen besköts en buss med flera skott i Hallonbergen norr om Stockholm. Rikspolischefen konstaterar att risken att tredje man skadas och dödas ökat.

– Det här våldet smittar, vi vet att det finns starka smittoeffekter i våld, säger Anders Thornberg.

Dödligare våld

Johan Olsson, chef över nationella operativa avdelningen, Noa, säger att två faktorer driver uppgången vad gäller våldsdåd.

– För det första har våldet blivit dödligare, säger Johan Olsson.

– För det andra sprider sig våldet mer och mer utanför våra tre storstäder, fortsätter han.

För att förbättra läget upprepar han ett välkänt krav – att poliser i utsatta områden måste vara fler. Uppklaringen måste också öka och ett sätt att komma framåt där är att öka antalet kameror, vilket polisen satsar stort på.

– I den här typen av brott är det ofta kamerorna som gör att vi kan lägga pusslet, säger Johan Olsson.

Du kanske också gillar