Hem Sverige Polisen: Förtroendet för hela rättsväsendet påverkas när dömda går fria – Nyheter (Ekot)

Polisen: Förtroendet för hela rättsväsendet påverkas när dömda går fria – Nyheter (Ekot)

förbi admin
0 kommentar

– Bara genom att man syns att man inte sitter i fängelse för det brottet man har gjort och så blir det en förtroendeklyfta där. Det är inte bra för någon part egentligen, varken för den som går och väntar på en att en ett fängelsestraff ska verkställas och för målsägande men också för samhället att det är på det sättet, det säger Lars Eckerdal, polisområdeschef i polisområde Fyrbodal.

En rad straffskärpningar de senaste åren har bidragit till platsbrist i svenska fängelser och Ekots kartläggning av fängelsedömda som påbörjade straffet 2019 och 2020 visar att av dem som var på fri fot före straffet dröjde det i genomsnitt mer än 4 månader efter att domarna   vunnit laga kraft, tills straffet påbörjades. 

Patricia Wigh utsattes för ett rånförsök under vapenhot av en person som var dömd för ett annat rån, men som fortfarande var på fri fot, nästan 6 månader efter att den första domen vunnit laga kraft: 

– Att en en person som kan göra så, dessutom är dömd för det brottet och får fortsätta utöva i stort sett samma brott. Jag vet inte vad ska säga för det är så det är så dumt bara. Samhället måste ta hand om dom som har den här typen av problem.

Polisområdeschef Lars Eckerdal, menar att ett av skälen till kriminalvårdens platsbrist är ojämna satsningar på de olika delarna i rättskedjan:  

–Det är ena är att svensk polis har har börjat växa utifrån de intentioner som den politiska nivån har haft dom senaste åren. Jag ser också att övriga rättsväsendet inte har byggts ut på motsvarande sätt som polisen har gjort. Vilket gör att vi får dom här bristerna i systemet.

Justitieminister Morgan Johansson pekar på att Kriminalvården under de senaste åren har fått mer pengar, men det tar tid att bygga ut:   

– Även om vi sätter av nya pengar till Kriminalvården och säger till dem, att nu måste ni planera och bygga nytt, tar det några år för dem att göra det.  

Han menar också att straffskärpningarnas stora effekt var svåra för alla att förutsäga.

–Men då får man se att här behöver vi avsätta pengar för att bygga ut häkten å det har vi gjort och det fortsätter vi göra nu.  

Du kanske också gillar