Hem Sverige Polisen ska ha varnats om våldsamheter två månader innan påskupploppen

Polisen ska ha varnats om våldsamheter två månader innan påskupploppen

förbi admin
0 kommentar

Upploppen under påskhelgen utlöstes av högerextremisten Rasmus Paludans planer på att bränna koranen. I sex svenska städer, Linköping, Norrköping, Örebro, Stockholm och Landskrona inträffade våldsamma kravaller där över 300 poliser skadades, enligt anmälningar till skyddsombuden.

Rikspolischefen Anders Thornberg har kallat upploppen för exceptionella och fasansfulla –bland annat har kriminella gäng pekats ut som våldsmakare och polisen som dess främsta måltavla.

Enligt Anders Thornberg saknade polisen information för att kunna förutspå upploppen.

”Det är ett misslyckande att vi inte har kunnat förutse detta. Vi hade de här underlättelserna, ”sade Anders Thornberg till media efter en utfrågning i riksdagen den 21 april.

Han har även sagt att polisen pratat med medarbetare i hela landet och att ”ingen hade kunnat förutse det.”

Polisbussar i brand i Örebro under långfredagens våldsamma upplopp.

Foto: Pavel Koubek/TT

Men underrättelserapporter från Polismyndigheten som Sveriges Radio Ekot har tagit del av visar på motsatsen. I den första rapporten som upprättades i februari ska det bland annat framgå att kriminella miljöer kan komma att hålla motdemonstrationer mot Rasmus Paludans manifestationer i Sverige.

”Vid en sådan situation föreligger risk för våldsanvändning. Då i form av stenkastning mot blåsljuspersonal och/eller bränder av bilar bråte och däck”, står det i rapporten, enligt Ekot.

Polisen ska även på regional nivå uppmanats att göra fördjupade bedömningar av säkerhetsläget inför Paludans besök, enligt rapporten. Två dagar innan manifestationerna i Östergötland ska den regionala underrättelsesektionen ha varnat för ”flera potentiella hot” mot polisen.

Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping pekas ut som platser där våldsmakare riskerar att mobilisera ett stort antal på bara några minuter. Poliser på plats uppges vara hotade och riskerar utsättas för fysiska attacker, ”något som bör beaktas vid planering av operativ verksamhet”, enligt Ekots granskning.

”Det som sades vid pressträffar under och efter påskhelgen baserades på vad som framkommit då”, skriver Anders Thornberg i en kommentar till Ekot.

Rapporterna uppges till stor del vara sekretessbelagda.

Kravallutrustad polis tar sig förbi en barrikad i Norrköping på påskdagen.

Kravallutrustad polis tar sig förbi en barrikad i Norrköping på påskdagen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

DN har tidigare publicerat en granskning där flera poliser vittnar om brister i planeringen och panikåtgärder samtidigt som upploppen stegrades och spreds. Två utvärderingar har inletts – en kortsiktig och en som ska bli klar före årsskiftet.

Utöver personskador blev de materiella skadorna i samband upploppen omfattande. Ett 20-tal polisfordon förstördes och i Malmö brann delar av en skola ner i stadsdelen Rosengård, där även en stadsbuss totalförstördes när någon kastade in ett brinnande föremål.

Ett 40-tal personer har gripits, varav flera har häktats.

DN söker Anders Thornberg.

Läs mer:

Polisen: 130 identifierade efter upploppen

Uppgifter till DN: Polisen ville stoppa Paludan i hela landet

Du kanske också gillar