Hem Sverige Polisen: ”Trygga trappan” har gett flera domar och beslag

Polisen: ”Trygga trappan” har gett flera domar och beslag

förbi admin
0 kommentar

Det var i mars i år som Stockholm stads kommunala bostadsföretag, privata fastighetsägare och polisen gick samman i projektet Trygga trappan i Skärholmen, Bredäng och Sätra.

Huvudsyftet var att öka tryggheten och minska olagligt ”häng” och skadegörelse i trapphusen på ett 30-tal olika adresser. I dag – åtta månader efter att projektet drog igång – beskrivs effekterna som slående goda av de involverade aktörerna.

Enligt fastighetsägarna har kostnaderna för extrastäd och skadegörelse på de aktuella adresserna i princip försvunnit. Så väl det kommunala bostadsföretaget Svenska bostäder och privata fastighetsägare uppger att antalet anmälningar om otrygghet och bråk minskat med 30 procent och på totalen upplever har den upplevde tryggheten bland hyresgästerna ökat med drygt 10 procent.Foto: Polisen

Samtidigt har samarbetet – som går ut på att fastighetsägarna löpande informerar polisen om avvikande rörelser i bostadshusen – lett till flera beslag av narkotika, beslag som i sin tur nu lett till fällande domar i tre ärenden. Totalt har sju personer dömts till sammanlagt 35 års fängelse för grova narkotikabrott och försök till grovt narkotika brott.

– Det här visar att vårt främsta vapen mot den organiserade brottsligheten är att vi utvecklar samverkan med till exempel fastighetsägare, säger David Sund, operationsledare i polisområde Skärholmen.

I det första ärendet, som inleddes redan kort efter att projektet drogs igång, hade polisen fått signaler från en fastighetsägare att det var mycket rörelse på udda tider i en specifik förrådsgång. Polisen hittade en kartong med cannabis i ett av förråden. Kartongen var försedd med en adresslapp och hade skickats till en 20-åring med kopplingar till Bredängsnätverket.  Paketet kom från ett företag i Holland.

Via PostNord kunde polisen nysta vidare. Det visade sig att 20-åringen hämtat ut ett tiotal paket från det holländska företaget. Det hade skickat paket även till en 22-åring i Haninge och till ett flertal personer i Uppsala. Dessa personer förseddes med en så kallad ”postspärr”. Det gjorde att PostNord informerade polisen när nya paket var på väg, vilket skedde relativt snart. I paketen fanns så väl kokain, cannabis och den så kallade nätdrogen 3-cmc. Polisen bytte ut narkotikan mot bland annat mjöl och fortsatte sitt spaningsarbete.

– Samarbetet har stärkt oss i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger David Sund, operationsledare i Skärholmen.Foto: Anette Nantell

Totalt togs 12 kilo kokain, 13 kilo cannabis och tio kilo av nätdrogen i beslag i de tre olika ärendena. 20-åringen med koppling till Bredängsnätverket dömdes nyligen till fem års fängelse för två fall av grovt narkotikabrott, 22-åringen i Haninge dömdes till 5,5 års fängelse för samma brott och i Uppsala dömdes tre män och två kvinnor till mellan 4 och 7 års fängelse.

– Utan det upparbetade samarbetet med fastighetsägarna i vårt vardagsarbete hade det inte varit möjligt, konstaterar David Sund.

Han menar att projektet gjort att polisen blivit mer träffsäkra i hur de använder sina resurser och att det i sin tur lett till att förtroendet för polisen ökat bland de de boende i de aktuella områdena.

– När de ser att vi är där vi verkligen gör skillnad ökar deras incitament att kontakta oss. Vi får in fler tips i dag än tidigare, säger han.

Projektet Trygga trappan, där de kommunala bostadsföretagen Stockholmshem och Svenska bostäder Skärholmens fastighetsägarförening är de huvudsakliga aktörerna, ska utvärderas av Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Utvärderingen ska vara klar 2024. Trygga trappan drivs även av Familjebostäder på ett 20-tal adresser i Järvaområdet.

Läs mer

Nya satsningen – förbjudet att hänga i trappuppgång

Du kanske också gillar