Hem Sverige Polisens besked: Paludan får demonstrera i Göteborg, Trollhättan, Borås och Stockholm

Polisens besked: Paludan får demonstrera i Göteborg, Trollhättan, Borås och Stockholm

förbi admin
0 kommentar

Rasmus Paludan, ledare för partiet Stram Kurs, ansökte om att hålla sammankomster på nio platser i Sverige med start i Göteborg imorgon torsdag och avslutning på söndag i Linköping.

Däremellan ville han stanna till i Borås, Trollhättan, Örebro, Västerås, Uppsala, Stockholm och Norrköping. Enligt hans ansökningar har han för avsikt att ”berätta om sin politik och kritisera islam”. Han uppskattar själv att han kommer att få sällskap av mellan 2 och 10 personer. Han kommer att ha med sig ”megafon, tändare och böcker”.

I dag, onsdag, meddelade polisen att Rasmus Paludan tillåts demonstrera i Göteborg, Trollhättan, Borås, Stockholm och Botkyrka.

Polisens beslut bygger på förra veckans domar där förvaltningsrätten bland annat slår fast att det var fel att neka Rasmus Paludan tillstånd för sammankomster under valborgsmässohelgen.

I domarna hänvisas det till att polisen har möjlighet att uppställa villkor om bland annat tid och plats för demonstrationen, om det behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet. Tillstånd för allmänna sammankomster kan därför ges, men på andra platser än vad som står i ansökan, uppger kommenderingschefen i polisområde Väst, Anders Börjesson.

På dessa grunder får Paludan tillstånd att demonstrera i Trollhättan och i Borås men inte i Kronogården och Norrby som han hade ansökt om.

– När vi får in en ansökan om en demonstration tittar vi på helheten och gör en hot- och riskbedömning. Vi bedömer platser utifrån ordning och säkerhet och vilka möjligheter vi har att upprätthålla det. De här platserna fungerar inte, då har vi anvisat till en annan plats, säger Anders Börjesson till DN.

I Stockholm och Botkyrka får dock Paludan tillstånd för de platser han har angivit i sin ansökan. Det innebär att han kommer att manifestera i Husby, Stockholm och i Hallunda, Botkyrka.

– Det är klart att vi tittar på det som hänt tidigare, men på vilket sätt eller om det påverkar vår taktik eller vårt resursuttag är ingenting vi kommenterar, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson i Stockholm.

Samma gäller Göteborg där han kommer att få stå på Frölunda torg.

Med anledning av polisens besked har Svenska kyrkan och Muslimska samverkansgruppen i Göteborg gjort ett gemensamt uttalande där de fördömer ”de islamofobiska hatattackerna mot muslimer och Koranen”.

”Vi från Göteborgs stift, Svenska kyrkan, vill uttrycka vår solidaritet med våra muslimska systrar och bröder”, står det i uttalandet.

Abdullah Almasri, ordförande för islamiska föreningen i Angered och medlem i Muslimska samverkansgruppen i Göteborg.

Foto: Veronika Ljung-Nielsen

Dessutom manar de till lugn på de platser där Paludan planerar att hålla sina sammankomster:

”Upplopp och våld skapar bara mer splittring. Tillsammans vill vi därför uppmana till att möta hatet på fredligt sätt, genom att sprida kunskap om våra religiösa traditioner, genom att mötas, respektera och glädjas åt våra olikheter och kämpa för ett mer rättvist samhälle.”

Uttalandet har undertecknats av Susanne Rappmann, biskop i Göteborgs stift, tillsammans med Kalsoom Kaleem och Abdullah Almasri, Muslimska samverkansgruppen i Göteborg.

Polisen vill inte ge några detaljer om polisnärvaron på de aktuella platserna men uppger att det är vanligt med en kommendering för att ”säkerställa den närvaro som behövs så att sammankomsterna ska kunna genomföras utan brott och ordningsstörningar”.

– Vi finns där för att säkerställa allmän ordning, samtidigt som vi värnar om yttrandefriheten och möjligheten till opinionsyttringar, säger Anders Börjesson.

Huruvida svensk polis kommer att erbjuda Rasmus Paludan personskydd vill inte polisen kommentera.

Läs mer:

Polisen varnades om våld långt innan Påskhelgen

Uppgifter till DN: Polisen ville stoppa Paludan i hela landet

Han bränner koraner och säger sig vilja ”rädda Sverige”

Du kanske också gillar