Hem Sverige Poliser i Linköping anmäler ledningen för tjänstefel

Poliser i Linköping anmäler ledningen för tjänstefel

förbi admin
0 kommentar

Under skärtorsdagen utbröt kravaller i Linköping i samband med att högerextrema Stram kurs och dess frontfigur Rasmus Paludan arrangerade en manifestation med koranbränning i stadsdelen Skäggetorp.

Tre poliser fick föras till sjukhus och flera polisfordon utsattes för vandalisering. Kravallerna blev startskottet för en rad våldsamma upplopp i flera svenska städer.

Anmält staben

Nu riktar många av de ingripandepoliser som deltog i insatsen svidande kritik mot sin egen ledning och har anmält både staben och kommenderingsledningen för tjänstefel, skriver DN.

Enligt anmälan blev de ingripandepoliser som arbetade dagtid under skärtorsdagen beordrade att stanna kvar på övertid för att bege sig till Skäggetorp där en maskerad mobb hade börjat ta form.

De fick vidare order om att ta sig fram hela vägen till den så kallade SPT-gruppen – poliser som är särskilt utbildade för att hantera folkmassor – för att täcka deras ryggar, skriver tidningen.

Väl där gjorde de sitt bästa för att mota bort människor som kastade stenar, trots att de inte hade samma utbildning, men fick till slut order om att lämna ”och rädda det som går att rädda”.

Det ledde i sin tur till att flera polisbilar vandaliserades och ett fordon sattes i brand, enligt anmälan.

Tidigare anmälan

Sedan tidigare har Polismyndigheten anmält sig själva till avdelningen för särskilda utredningar för att få prövat om det kan ha förekommit brister inom polisens arbete som utgör brott.

Den anmälan berör fyra olika kategorier: personlig utrustning, fordon, metoder och organisation/ledning.

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Du kanske också gillar