Hem Sverige Politiker, psykiatriker och Almedalsveckan riskerar tystna.

Politiker, psykiatriker och Almedalsveckan riskerar tystna.

förbi admin
0 kommentar

Rättegångens fjärde dag i Gotlands tingsrätt bestod av frågor till poliser, säkerhetschefer och politiker som åklagare Henrik Olin hade kallat för att stärka att det verkligen rör sig om ett terroristbrott. För det krävs bevis på att staten skadats eller riskerat att allvarligt skadas. Till skillnad från terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017, rör det sig här om mer abstrakta risker och vittnena ombads spekulera i tänkbara konsekvenser, om gärningsmannen inte hade gripits.

– Det hade varit fruktansvärt jobbigt. Vi hade haft en väldigt rädd allmänhet, en jakt i gränderna i innerstan i Visby och många hade börjat dra igen sina dörrar. Jag tror det hade blivit väldigt stor påverkan, sade Rikard von Zweigbergk, beredskaps- och säkerhetsskyddschef vid region Gotland.

Polisens kommenderingschef Jonas Hysing sade att han inte utesluter att människor hade behövt evakueras från Visby.

– Vi har haft två ministermord, påminde han.

Nu blev det inte så utan Theodor Engström greps snabbt. Man övervägde ändå att avbryta Almedalsveckan men valde att fortsätta, trots ”en stor olustkänsla”, enligt regiondirektören Peter Lindvall. Han beskrev knivdådet den 6 juli som en attack mot vårt fria samhälle och hur man ändå skulle kunna arrangera politikerveckan igen.

– Almedalen har funnits i 50 år och att det inte skulle få fortsätta var helt otänkbart. Men givetvis är jag medveten om att det kommer bli annorlunda. Almedalen kommer förändras.

Riksdagsledamoten och gotlänningen Hanna Westerén (S) beskriver en gräns som förskjutits och att hon själv ser sig över axeln.

– Politiker tvingas välja sina ord, i värsta fall tystnar man.

Hon har tänkt på att det är lätt att söka i Almedalsveckans digitala schema för att ta reda på var olika personer befinner sig, och att det nog kommer förändras.

– Fel hanterat blir det oerhört farligt.

Martin Hultén från Svenska psykiatriska föreningen varnade för att även psykiatriker kan dra sig för att delta i den offentliga debatten, eller över huvud taget välja yrket. Ing-Marie Wieselgren var psykiatriker.

Theodor Engströms advokat Staffan Fredriksson har inte kallat några egna vittnen till rättegången. Men han ifrågasatte att knivdådet den 6 juli verkligen fick konsekvenser av stor magnitud så att det räcker för att nå upp till de krav, rekvisit, som finns för att kunna döma för terroristbrott.

I morgon tisdag avslutas rättegången i Gotlands tingsrätt. Då kommer åklagaren säga vilken påföljd han yrkar på samt vilket typ: fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Läs mer:

Åsa Erlandsson: Inte självklart att Visbydådet klassas som terror

Polisen som grep Engström: ”Demonen i honom bara försvann”

Terroråtalad köpte mordvapnet på nätet – säljs fortfarande

Så planerade Engström mordet i Visby

Du kanske också gillar