Hem Sverige Priserna på fritidshus fortsätter uppåt

Priserna på fritidshus fortsätter uppåt

förbi admin
0 kommentar

I Smedjebackens kommun, i Dalarna, finns ett fritidshus till ett för många tillgängligt pris, 495 000 kronor. Även till det priset har det blivit tuffare att sälja för mäklaren Malin Bergström.

– Säg att det var en 20 familjer per visning av fritidshus förra året. På den här visningen är det tio, säger fastighetsmäklaren Malin Bergström till SVT.

Priserna upp – antalet sålda fritidshus ner

Priserna på fritidshus i landet har stigit i pris med 12 procent de senaste 12 månaderna fram till och med maj i år. Antalet fritidshus som var till salu minskade med 7 procent. Det såldes också nästan en tredjedel färre fritidshus i maj jämfört med ett år tidigare.

Fritidshusmarknaden går tvärs emot marknaden för villor och bostadsrätter. På marknaden för permanentboende ökar nämligen utbudet och priserna sjunker.

En anledning är att fritidshusägaren har möjlighet att delvis parera kostnadsökningar. Det handlar om möjligheten att hyra ut sitt fritidsboende.

Möjlighet till inkomst

– Sedan några år tillbaka är det skattefritt att hyra ut upp till 50 000 kronor per år. Det här kan vara en attraktiv intäkt som till och med täcker de räntor och kostnader för underhåll, menar Staffan Tell, talesperson för bostadsajten Hemnet.

Men i slutändan är det nog en sak som avgör fritidshusköpet för de flesta:

– Det är nog priset, att det inte drar iväg för mycket, så att vi känner att vi kan betala det oavsett hur räntorna går, menar Magdalena Hansson som är spekulant på fritidshuset i Smedjebacken.

Du kanske också gillar