Hem Sverige Putin försöker locka nya ryssar till kriget i Ukraina

Putin försöker locka nya ryssar till kriget i Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Ryssland trappar upp trupperna – med 60-åringar.

Nu snabbutbildas bataljoner med frivilliga för att skickas till striderna i Ukraina.

Farfar eller mormor.

Arbetslös eller läkare.

Förbrytare eller sjukpensionär.

Med en månadslön på 30 000 kronor vill Putin locka nya ryssar att vinna kriget åt honom.

I februari, när Ryssland attackerade Ukraina, bestod armén av unga män från 18 till 27 år. Det var då den “normala” åldern för soldater i tjänst. Många av befälen var äldre – upp till 40 år, som enligt rysk lag är den övre gränsen för hur gammal man får vara för att göra militärtjänst.

Men tre månader senare blev det nya bud.

När kriget inte gick som det skulle, skrev Vladimir Putin under en ny lag som i princip tog bort åldersgränsen. Nu kunde far, son och farfar strida tillsammans.

Och nu är det 60-plussarna som ska ”säkra” segern.

Vid sidan av striderna har Ryssland lanserat en stor kampanj för att rekrytera frivilliga till kriget, skriver Institute för the study of war (ISW) i en rapport.

Nu ska alla de 85 ryska federationsområdena satsa stenhårt på att samla ihop bataljoner med 400 man i varje grupp – så många som möjligt. Och de två krav som krävs för att få bli rysk soldat är tämligen modesta;

Man behöver ingen tidigare erfarenhet.

Man kan vara från 18 upp till 60 år – eller äldre, om man känner sig “pigg och alert”.

Vladimir Putin och Sergej Sjojgu.

Mobiliseringen började redan i juni, men har trappats upp i juli. De frivilliga ska, enligt uppgift, få 30 dagars utbildning innan de skickas till striderna i Ukraina.

”Det här är en anmärkningsvärd utväg. Den korta utbildningen kommer inte att skapa soldater som är redo för strid och tilltaget riskerar att bli en dyr affär för Ryssland”, skriver ISW.

Den nya offensiven kan vara ett tecken på att Putin förbereder sig på en större attack mot Ukraina i närtid. Med tanke på den låga stridsviljan och moralen hos de ryska soldaterna, behöver han fler personer ute på fältet för att försöka skapa ett övertag.

Så därför är “belöningen” för de män och kvinnor som anmäler sig till frivilligbataljonen generös.

Ekonomiskt lockande för många

Alla som skickas ner till kriget ska få cirka 30 000 kronor i månadslön – plus 12 miljoner kronor per bataljon – i månaden. Detta ska ställas emot att en medellön i Ryssland 2022 är omkring 4 500 kronor i månaden – och en pension knappt 2 500 kronor.

Så att anmäla sig till en frivilligbataljon är ekonomiskt lockande för många, speciellt för pensionärer och arbetslösa. Bara själva utbildningen på en månad är en årspension för en 65-åring.

För Ryssland är det å andra sidan en fruktansvärt dyr åtgärd och visar kanske på hur desperat Putin är att vända kriget till sin fördel.

Rysk soldat vaktar i Mariupol i Ukraina.

Bilder från förödelsen i Vinnytsia.

Samtidigt stiger dödstalen efter helgens raketattacker i Ukraina. I Vinnytsia miste 24 personer livet efter att ryska robotar slagit ned i en eller två kontorsbyggnader och flera närliggande bostadshus tog skada, rapporterar AFP.

Kreml hävdar att målet för attacken var befälhavaren för Ukrainas flygvapen – men enligt en högt uppsatt amerikansk försvarskälla finns “ingen indikation” på att det skulle ligga något militärt mål i närheten, enligt AFP.

Även staden Tjuhuiv, nära den ryska gränsen i nordost, utsattes för en raketattack under lördagen. Där förstördes en skola och ett bostadshus.

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu har gett order om att den ryska markoffensiven ska trappas upp på samtliga håll i Ukraina. Och de ryska styrkorna har trappat upp sina artilleri- och robotattacker mot landet, bedömer ISW i sin senaste lägesrapport om kriget.

Om rekryteringen av frivilliga till bataljonerna lyckas, har Ryssland 34 000 nya “soldater” att skicka till Ukraina inom en snar framtid.

Reklamkampanjer på tv

För de 60-plussare som överlever striderna utlovas en gyllene framtid.

Efter kriget blir de klassade som krigsveteraner och får en generös lön samt bonusar under resten av sitt liv.

Och tv-kanalernas reklamkampanjer för att få den äldre generationen att anmäla sig till frivilligbataljonerna är minst sagt peppig och positiv:

Till tonerna av rockmusik: ”Bli en vinnare. Bevisa att du fortfarande är en man!”.

Till bilder av frodiga landskap: ”Är du trött på byråkrati? Ryska militärorkestern i Ukraina behöver musiker!”

Till bilder av kändisar: ”Ge dig ut i din första strid med levande legender!”

Hur många det är som faktiskt anmält sig som frivilliga är oklart. Oleg Ignatov är senior krisanalytiker på Center for Current Policy i Moskva. Hans analys av kampanjen är krasst konstaterande:

– De ryssar som är för kriget är passiva. De kan stödja striderna hemma i soffan framför teven. Men de skulle aldrig själva gå ut i krig om de inte blev tvingade.

Du kanske också gillar