Hem Sverige Ragip Zarakolu – en av de 33 som Turkiet vill få utlämnad

Ragip Zarakolu – en av de 33 som Turkiet vill få utlämnad

förbi admin
0 kommentar

Ragip Zarakolu ser förvånansvärt lugn ut för en man som bara för två dagar sedan hängts ut som terrorist i turkiska medier. Han kommer till Humlegården till fots från tandläkaren. Efter intervjun ska han lämna tillbaka en tyskspråkig bok om mänskliga rättigheter till Kungliga biblioteket.

– Mitt utlån blev förvånansvärt aktuell, säger han och skrattar till.

Mänskliga rättigheter har varit en hjärtefråga för Ragip Zarakolu sedan studietiden. Precis när han skulle påbörja sin doktorandtjänst i ekonomi blev han fängslad i samband med statskuppen i 70-talets Turkiet.

Då valde Ragip Zarakolu att bli journalist och skriva om tabubelagda ämnen som kurdernas rättigheter, det armeniska folkmordet och antisemitismen i det turkiska samhället. Sedan dess har han bland annat nominerats till Nobels fredspris.

Han har själv ingen minoritetsbakgrund, men ser sig själv som en kämpe för minoriteternas rättigheter i Turkiet.

– De blir mer arga på mitt arbete på grund av att jag är turk. De ser det som förräderi. Men det här är jag, minoritetsaktivist och publicist. Jag måste fortsätta med det jag gör.

Under sitt liv har Ragip Zarakolu stämts och fängslats av den turkiska staten flera gånger på grund av sitt arbete som journalist och aktivist. 2013 kom han till Sverige och fem år senare lämnade en domstol i Istanbul en begäran till Interpol om att gripa honom. Högsta domstolen i Sverige beslutade för ett år senare att inte lämna ut honom.

Turkiet verkar dock inte ha släppt taget. Ragip Zarakolu är en av 33 personer, som finns med i en lista på personer som cirkulerat i turkiska medier under våren. Senast på måndag publicerades listan i en av Turkiets regeringsvänliga tidningar. Listan påstås omfatta personer som Turkiet vill att Sverige ska utlämna.

”Jag känner mig trygg. Men skulle det värsta hända, och jag blev utlämnad, så skulle jag fortsätta min kamp”, säger människorättsaktivisten Ragip Zarakolu efter tisdagens besked om överenskommelsen mellan Turkiet, Finland och Sverige.

Foto: Magnus Hallgren

På listan pekas Ragip Zarakolu ut som terrorist och PKK anhängare. PKK, Kurdistans arbetarparti, har klassats som terrororganisation av Turkiet, EU och USA, samt nyligen av Sverige.

Ragip Zarakolu avfärdar anklagelserna.

– Det är struntprat att anklaga mig för terrorism, bara på grund av att jag är intresserad av kurdiska frågor. Mina ämnen handlar om minoriteternas rättigheter, men det får man inte skriva om i Turkiet.

Vårens fokus på Turkiets val att blockera den finska och svenska Natoprocessen har blivit personlig för många kurder och turkiska dissidenter i Sverige. Reaktionerna var starka när Sverige och Finland till slut kom överens om ett antal punkter med Turkiet på Natotoppmötet i Madrid.

Ragip Zarakolu tror att Turkiet kommer att fortsätta ställa krav på Sverige och Finland. ”Det är skamligt”, säger han om justitieminister Bekir Bozdag, som på nytt krävde utlämningar av Sverige och Finland efter tisdagens Natoöverenskommelse.

Ragip Zarakolu tror att Turkiet kommer att fortsätta ställa krav på Sverige och Finland. ”Det är skamligt”, säger han om justitieminister Bekir Bozdag, som på nytt krävde utlämningar av Sverige och Finland efter tisdagens Natoöverenskommelse.

Foto: Magnus Hallgren

Punkterna har beskrivits som svårtolkade, men flera kritiker anser att Sverige nu har öppnat för att gå Turkiet tillmötes med att utvisa kurder och turkiska oliktänkare.

– Jag känner mycket empati för Sverige och Finland, på grund av kriget i Ukraina. Det är ju uppenbart, att policyn om neutralitet har lämnats bakom, till och med av Olof Palmes parti. Men verkligheten ser ut som den gör, och därför förstår jag att Finland och Sverige söker till Nato, säger Ragip Zarakolu.

Han har förtroende för att Sverige håller fast vid mänskliga rättigheter.

– Det är fult och rena trakasserier av Turkiet, att man har gjort dissidenter till förhandlingsobjekt. Men jag tror starkt att Sverige inte kommer att acceptera detta. Här bestämmer inte regeringen vilka som utvisas. Här bestämmer rättssystemet. Det måste Turkiet respektera.

Du kanske också gillar