Hem Sverige Rasmus Paludan: Polisen omhändertog mig

Rasmus Paludan: Polisen omhändertog mig

förbi admin
0 kommentar

Under skärtorsdagen skulle dansk-svenske Rasmus Paludan hålla en tillståndsgiven sammankomst i stadsdelen Skäggetorp i Linköping och bränna en koran. Men redan innan det skulle ha startat klockan 15.30, uppstod våldsamt upplopp med människor som samlades och som började attackera polisen. Våldsamheterna med stenkastning och bilbränder blev så stora att polisen valde att tillfälligt backa undan.

Samtidigt som upploppet pågick var Rasmus Paludan på väg dit i sin bil tillsammans med polispersonal i egna bilar. Men när våldsamheterna eskalerade blev de stående utanför Skäggetorp, uppger Rasmus Paludan.

– Vi stod stilla i 20 minuter. Framåt klockan 16.30, en timme efter att sammankomsten skulle ha startat, blev vi stående på ett annat ställe i närheten av Ikea. Fler polisbilar anslöt och jag fick veta att jag var omhändertagen, säger Rasmus Paludan.

Han frågade om han hade begått något brott.

– Jag fick svaret att jag inte hade det, säger Rasmus Paludan.

Han var alltså inte gripen eller anhållen, utan uppger att han blev omhändertagen. Ett omhändertagande kan ske enligt polislagens trettonde paragraf om en person stör den allmänna ordningen eller utgör en omedelbar fara för denna. Polisen får avvisa eller avlägsna personen från området om det är nödvändigt för att kunna upprätthålla ordningen.

Enligt Rasmus Paludan gick allt lugnt till när han satte sig i en polisbil och kördes in till stationen.

Efter knappt en timme på polisstationen fick Rasmus Paludan beskedet att han inte längre var omhändertagen och kunde gå.

Fick du någon förklaring?

– Nej, inte så att jag förstod. Jag tror att det beror på att de inte hade någon annan säker plats för mig. Så jag åkte iväg och lade mig att sova, säger Rasmus Paludan.

Han påstår att polisen sade åt honom att han inte längre fick genomföra sina planerade sammankomster i Linköping och Norrköping.

– Det är förklaringen till att jag inte fortsatte under torsdagen och fredagen. Jag vill inte att folk ska tro att jag inte tordes, säger Rasmus Paludan.

Tommy Thorngren, pressansvarig i Polisregion öst, ger en annan förklaring.

– När polisen valde att upplösa sammankomsterna meddelades arrangören om det och därför gick sammankomsterna inte att genomföra, säger Tommy Thorngren.

Han vill i övrigt inte kommentera Paludans uppgifter om att han skulle ha blivit omhändertagen och körd till polisstationen, och säger att man aldrig uttalar sig om tvångsåtgärder på personnivå.

På Facebook har Rasmus Paludan skrivit att han själv beslutade att ställa in sina kommande arrangemang, men menar att det syftar på sammankomsterna på söndagen i Linköping och Norrköping.

– Det beslutet tog jag eftersom polisen inte kunde skydda mig, säger Rasmus Paludan.

Läs mer:

Han bränner koraner och säger sig vilja ”rädda Sverige”

Du kanske också gillar