Hem Sverige Reformer för över en halv miljard efter barnmorskornas uppror

Reformer för över en halv miljard efter barnmorskornas uppror

förbi admin
0 kommentar

På förlossningsklinikerna i Stockholm blev uppsägningar en näst intill daglig rutin förra hösten – när en sammansvetsad grupp av barnmorskor gjorde uppror mot sin arbetsmiljö. Tanken på att alla som sagt upp sig skulle lämna sjukhusen var så mörk att regionens nytillträdda förlossningssamordnare Nicole Silverstolpe knappt vågade tänka den.

– Det skulle kräva en omorganisering av vården helt och hållet, sa hon till DN i november i fjol.

Barnmorskan Hannah Dahlbäck på Danderyds sjukhus, som numera även är politiskt engagerad i Vänsterpartiet, var en av frontfigurerna i upproret.

– De styrande politikerna hade inte lyssnat på oss när vi gång på gång ropade efter hjälp, den här gången tvingade vi dem att lyssna, säger hon.Foto: Eva Tedesjö

Upproret startade när åtta BB-chefer på Södersjukhuset avsade sig ansvaret för arbetsmiljön på förlossningskliniken. Cheferna ansåg sig inte kunna upprätthålla rätt bemanning i förhållande till verksamhetens behov.

– Det är en revolution i luften, sa Hannah Dahlbäck i en DN-intervju, kort tid innan massuppsägningarna drog igång.

Den 29 oktober i fjol eskalerade situationen, Danderyds sjukhus meddelade att 26 barnmorskor sagt upp sig och flera av dem som DN talade med uppgav att det var en protest mot den bristande arbetsmiljön. Bara fyra dagar senare hade ytterligare 15 barnmorskor sagt upp sig från Danderyds sjukhus. Även andra sjukhus rapporterade att barnmorskor lämnade, om än inte i samma utsträckning som på Danderyd.

– Det var en stor stress, inte bara för barnmorskor utan även för läkare och undersköterskor, för hela organisationen, säger Maria Persson, chef för kvinnokliniken på Danderyds sjukhus ett år senare.

Hon beskriver att upproret skapade en oro för förlossningsmottagningens framtid.

– Skulle vi ha bemanning kvar? Hur många skulle sluta och hur många skulle stanna?

Krisen i förlossningsvården innebar en stor stress för medarbetarna och en oro för framtiden, enligt Maria Persson, chef för kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.Foto: Ali Lorestani

Kort efter massuppsägningarna kom svaret från regionledningen och det dåvarande blågröna styret i Region Stockholm. Drygt en halv miljard kronor avsattes till förlossningsreformer för de kommande tre åren och ett åtgärdsprogram togs fram för att förbättra arbetsmiljön. Bland annat lovade det dåvarande finansregionrådet Irene Svenonius (M) att reformen en barnmorska per födande skulle införas inom ett år.

Reformerna välkomnades men ansågs inte tillräckliga av många barnmorskor som förde fram egna kravlistor. På Sös krävde barnmorskor upp till 8 000 kronor mer i månaden för att stanna i förlossningsvården.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, varnade barnmorskorna för att de brutit mot fredsplikten i och med kraven. Därmed eskalerade kritiken mot regionens hantering av krisen. När regionfullmäktige sammanträdde i mitten av november samlades demonstranter utanför landstingshuset på Kungsholmen för att demonstrera.

Rebecca Enander, barnmorska på Danderyds sjukhus, beskriver att upproret skapade en kraft och en kämparanda på kliniken.

– Det startade ur en tuff sits men det var samtidigt en känsla att vi faktiskt gjorde någonting. Den här kraften stärktes av att vi blev lyssnade på både av politiker och av föderskor ute i landet, säger hon.

Rebecca Enander, barnmorska på Danderyds sjukhus.Foto: Ali Lorestani

Vändningen för många av de protesterande barnmorskorna kom när regionledningen beslutade att tidigarelägga öppnandet av en ny förlossningsklinik på S:t Görans sjukhus till 2023. Beskedet fick många av barnmorskorna att dra tillbaka sina uppsägningar.

Irene Svenonius, som precis lämnat posten som ordförande i regionstyrelsen, är stolt över det reformpaket man tillförde förlossningsvården. Hon är samtidigt självkritisk, över att man inte agerade tidigare.

– Vi borde ha fångat upp detta i tid. Jag tror att pandemin och allt fokus på annan akutvård och på covidpatienterna gjorde att vi inte såg hur tufft det var på förlossningsklinikerna, säger hon.

Mitt i krisen tvingades Danderyds sjukhus att stänga förlossningsrum på grund av personlbristen.Foto: Ali Lorestani

Barnmorskornas protester har fått effekt i verksamheterna. Löftet om en barnmorska per födande har börjat mätas. I september klarade förlossningsklinikerna i Region Stockholm målet vid 80 procent av alla arbetspass som mättes. I juni var motsvarande siffra 50 procent. Bäst av alla kliniker var Danderyds sjukhus, där det stormade som allra mest under upproret.

– Vi har lyckats och satsat väldigt hårt under det här året. I dag kan man ta med sig en lunchlåda för det finns möjlighet att ta en paus och äta. Förr brydde man sig inte ens om att ta med sig något för man visste att det inte skulle finnas tid, säger barnmorskan Rebecca Enander.

En betydande faktor till att läget förändrats i förlossningsvården är det sjunkande antalet födslar i regionen. I september föddes 2 123 barn i Stockholms län, 12 procent färre jämfört med 2021.

Men att alla kliniker i regionen ska nå målet om en barnmorska per födande till årsskiftet är långt ifrån självklart. I september misslyckades Karolinska, både i Solna och i Huddinge, att jobba med arbetssättet i hälften av alla pass som mättes.

– Målet kommer inte att nås vid årsskiftet, säger Anja Lundström, vice ordförande för barnmorskeförbundet i Stockholm.

Antalet hänvisningar, alltså föderskor som fått föda på en annan klinik än önskat på grund av högt tryck, har också ökat något i regionen. I september hänvisades 7,1 procent av alla föderskor i Stockholm till ett annat sjukhus.

Bemanningsproblemen finns kvar. I somras saknades bemanning för 15 procent av alla barnmorskepass på förlossningarna och enligt barnmorskeförbundet kommer målet en barnmorska per födande inte uppfyllas på flera av klinikerna till årsskiftet.

– Vi är till och med lite färre barnmorskor totalt sett i regionen. Vi har inte lyckats locka tillbaka de barnmorskor som lämnat förlossningsvården, säger Anja Lundström.

Upprorsmakaren Hannah Dahlbäck har efter krisen gett sig in i politiken och när DN träffar henne har hon precis gjort sitt första framträdande regionfullmäktige där hon sitter för Vänsterpartiet.

– Trots att vi blev lyssnade på märkte vi inte av pengarna i verksamheten, det blev skälet till att jag engagerade mig politiskt i efterdyningarna av det här, säger hon.

I mitten av oktober valdes ett S-lett styre i Region Stockholm för första gången på 16 år. Istället för Irene Svenonius är det nu Aida Hadzialic som är ansvar för att förbättra förlossningsvården.

– Vi behöver ge sjukhusen en mer hållbar finansiering och i det behöver förlossningsvården prioriteras – och det ämnar vi att göra, säger hon.

Läs mer:

Rekordstort intresse – ändå saknar Sverige barnmorskor

Skyddsombud: Värre än någonsin i förlossningsvården

Du kanske också gillar