Hem Sverige Regeringen vill skicka Robot 17 till Ukraina

Regeringen vill skicka Robot 17 till Ukraina

förbi admin
0 kommentar

Regeringen planerar att bistå Ukraina med både nya ekonomiska och militära medel.

Tidigare har regeringen bistått med bland annat drygt 10 000 pansarskott till Ukraina. Nu föreslår regeringen att Sverige skickar automatgevär 90 med ammunition, ytterligare 5 000 pansarskott samt vapensystemet Robot 17.

– Det är en fråga om solidaritet med Ukraina och Ukrainas folk, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Robot 17 är en slags sjömålsrobot, men som både kan används för att slå till mot mål på land och på vatten. Peter Hultqvist vill inte gå in på hur många robotar i antal som skickas till Ukraina.

Den berörda roboten är en så kallad amerikansk Hellfire AGM-114C, som har byggts om för att passa svenska förhållanden. Robotsystemet transpoereades i dag med stridsbåt och bärs sedan i land av amfibiesoldater

På pressträffen fick försvarsministern frågor om huruvida dessa vapen inte behövs för att skydda Sverige.

– Men nu har vi en extrem situation i Ukraina, det är första gången sedan 1939 som vi avstår försvarsmateriel till ett annat land i den här typen av situation. Det tycker jag är rätt. Försvarsmakten har gjort de bedömningar som är nödvändiga i sammanhanget.

Utöver det här föreslår regeringen att Sverige bistår med 578 miljoner kronor till det Ukrainska centralbankens fond. Detta är pengar som bland annat användas för att stödja Ukrainas militära kamp mot Ryssland, enligt finansminister Mikael Damberg. Ytterligare 60 miljoner går till en fond som försvarsalliansen Nato har upprättat.

Den sammantagna kostnaden för paketet blir närmare en miljard kronor, varav försvarsmateriel uppgår till 262 miljoner kronor.

Texten uppdateras.

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar