Hem Sverige Riksbankens styrränta – höjs till 0,75 procent

Riksbankens styrränta – höjs till 0,75 procent

förbi admin
0 kommentar

Höjer styrräntan till 0,75 procent

Styrräntan höjs med 0,5 procentenheter.

Det är den största höjningen på 22 år.

Samtidigt tror Riksbanken att räntan kommer stiga ännu mer framöver.

Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 0,75 procent. Det är första gången sedan februari 2000 som räntan dubbelhöjs. Beskedet var väntat, enligt bedömare Aftonbladet talat med. Flera storbanker tror att Riksbanken kommer att höja lika kraftigt även i september.

”För att se till att inflationen återgår till målet och motverka att den höga inflationen biter sig fast i pris- och lönebildningen har direktionen beslutat att höja styrräntan från 0,25 till 0,75 procent”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

De senaste åren har styrräntan var låg. Från oktober 2014 har den varit antingen på minus eller noll. I början av året spådde Riksbanken att den skulle ligga på noll fram till 2023. Men i april, efter att kriget brutit ut och inflationen skenade, höjdes räntan med 0,25 procentenheter till 0,25 procent.

Fler höjningar väntas

Enligt Riksbankens prognos kommer styrräntan att höjas ytterligare framöver och ligga på nära 2 procent i början av nästa år.

Flera bedömare tror nu på ytterligare dubbelhöjningar i år. En i september och ytterligare en i slutet av november.

– Förmodligen krävs i princip lika stora höjningar även i september och november. Det här är något som bolånetagare måste vara beredda på, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Riskbankschef Stefan Ingves.

Hon kallar det en ”dubbelsmäll”

– Fullt förståeligt så känns det här som en dubbelsmäll för många. Först har vi stigande matpriser, elpriser och drivmedelspriser och så får vi nu högre räntekostnader ovanpå detta. Det är tufft, helt enkelt. Man får försöka komma ihåg att det här görs för att få ned den inflation som ju gröper ur värdet på våra pengar och är dålig för oss alla.

Teknisk recession

Utöver hushållens lånesmällar innebär det nya ränteläget även ett slag på ett samhällsekonomiskt plan. Under det första kvartalet 2022 var svensk BNP negativ. Om det är negativt även under andra kvartalet går Sverige in i en teknisk recession.

– Som det ser ut nu räknar de flesta med att vi får lägre tillväxt i Sverige. Men blir det en lågkonjunktur blir den ganska mild. Den lär inte bli djup med hög arbetslöshet eftersom att vi inte har obalans i ekonomin som på 90-talet, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

Samtidigt, säger hon, kan detta vara ett sunt uppvaknande för hushållen.

– Hushållen har vant sig vid och förväntar sig låga räntor. Det kanske är nyttigt att se att räntan kan bli högre också. Så till viss del kanske det inte är så dumt. Det bästa nu vore om vi får en mild inbromsning i konjunkturen och att det inte uppstår en stor arbetslöshet.

Vill få bukt med inflationen

Höjningen av styrräntan är ett resultat av den kraftigt skenande inflationen i Sverige, som låg på 7,2 procent i maj. Riksbanken tror att inflationen kommer att ligga över 7 procent resten av året. Målet är en inflationstakt på 2 procent årligen.

”Det har varit kraftiga svängningar i inflationen och inflationsutsikterna är osäkra. Riksbanken anpassar som alltid penningpolitiken efter den ekonomiska utvecklingen och är beredd att höja styrräntan snabbare om det behövs för att säkerställa att inflationen kommer tillbaka till inflationsmålet”, skriver Riksbanken.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Först 2024 tror Riksbanken att inflationen kan närma sig målet.

Den frågan som många nu ställer sig är hur långt Riksbanken kommer behöva gå för att få bukt med inflationen.

– Varje räntehöjning ger en väldigt åtstramande effekt, eftersom vi är så högt skuldsatta i Sverige. Men en styrränta på omkring 2 procent bör man alla gånger räkna med, och rörliga bolåneräntor som höjs i samma takt, säger Frida Bratt.

Riksbankens prognos: Så kommer räntan utvecklas

2022 kv 2 2022 kv 3 2022 kv 4 2023 kv 2 2024 kv 2 2025 kv 2
Styrräntan 0,16 (0,16) 0,76 (0,51) 1,36 (0,81) 1,90 (1,18) 1,99 (1,57) 2,06 (1,81)
Källa: Riksbanken

Fotnot: Inom parantes syns Riksbankens prognos från den senaste rapporten i april.

Du kanske också gillar