Hem Sverige Ryssland inte välkomna i Nord Stream-utredning: ”Inte aktuellt”

Ryssland inte välkomna i Nord Stream-utredning: ”Inte aktuellt”

förbi admin
0 kommentar

Under onsdagen kallade regeringens samman det säkerhetspolitiska rådet för att diskutera gasläckorna på Nord Stream-ledningarna med berörda myndigheter. Flera ministrar var också på plats i det riksdagens försvars- och utrikesutskott för att informera om läckorna samt om regeringens syn på Rysslands annektering av ukrainskt territorium.

Svenska myndigheter bedömer att säkerhetsläget just nu är det allvarligaste sedan början av 80-talet.

– Under Kalla kriget var det också en väldigt hög säkerhetsrisk, men det var väldigt förutsägbart och det är det inte nu. Det är väldigt svårt att göra en bedömning av vad Ryssland kommer att göra härnäst, varför de gör så här och det gör att det är en farlig situation, säger utrikesminister Ann Linde, (S) som samtidigt betonar att det inte finns något direkt militärt hot mot Sverige.

Ryssland har enligt nyhetsbyrån AFP visat intresse för att vara representerat i utredningen av skadorna på Nord Stream-ledningarna. Men det är inte aktuellt, är budskapet från den svenska regeringen under onsdagens pressträff i riksdagen.

– Det är en svensk brottsplatsutredning och Danmark driver en dansk brottsplatsutredning. Det är det som grundläggande gäller. Vi brukar inte ha utländska makter med i våra brottsutredningar. Det är ett grundläggande förhållningssätt. Det är inte aktuellt. Sedan om det ska ske andra typer av utredningar så är det en annan diskussion. Men i en svensk brottsplatsutredning så är det Sverige och åklagare i Sverige som har ansvar, sa försvarsministern till journalister i anslutning till onsdagens pressträff.

Nord-Stream-utredningen bedrivs av Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten med stöd av Kustbevakningen.

Också Försvarsmakten finns på plats vid läckaget med flera fartyg och försvarsminister Peter Hultqvist sade att Sverige blivit lovade stöd med åtgärder från flera samarbetsländer om det skulle behövas. Vid vilken skede det skulle kunna bli aktuellt vill han dock inte gå in på.

Du kanske också gillar