Hem Sverige Ryssland: Svensk soldat i rättegång – hot om dödsstraff: ”Skenprocess”

Ryssland: Svensk soldat i rättegång – hot om dödsstraff: ”Skenprocess”

förbi admin
0 kommentar

En svensk man ska tidigare i sommar ha tillfångatagits av ryskstödda styrkor i Donetskregionen i östra Ukraina, enligt ryska uppgifter. Detta har bland annat SVT tidigare rapporterat om.

Nu skriver ryska nyhetsbyrån Intrerfax att Högsta domstolen i den ryskstödda separatistrepubliken i Donetsk (DNR) på måndag ska inleda en rättegång mot fem tillfångatagna utländska medborgare som stridit på Ukrainas sida. Det handlar om en svensk och en kroatisk medborgare – och tre medborgare i Storbritannien.

Så här skriver Interfax: ”Enligt DNR:s lagstiftning riskerar de tilltalade upp till och med dödsstraff.” Enligt den ryska nyhetsbyrån anklagas de fem männen för olika brott, bland annat för att ”ha varit legosoldater” och ”ha genomgått utbildning för att utföra terroraktiviteter”.

– Det här är en skenprocess i en marionettstat. Så det är verkligen fel i flera led. Dels är det folkrättsligt felaktigt att anklaga dem för att vara legosoldater, dels är de här personerna frivilliga som är integrerade i den ukrainska armén, i frivilliga förband, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan.

Hur har de tidigare rättegångarna i DNR sett ut?

– Precis som man kan förvänta sig. En kort skenrättegång där de inte haft ett ordentligt försvar och där de, naturligtvis, nekar till alla anklagelser om att vara legosoldater. Men domstolen har ett förutbestämt utfall.

Hur kan man vilja använda de här personerna?

– En risk är att de används i någon slags förhandlingsspel, där Ryssland förväntar sig att få lättnader i sanktionerna.

Hur troligt är det att en svensk man verkligen är tillfångatagen?

– Det är inte på något sätt omöjligt. Säger de att de har en svensk så får man väl tro dem till något annat är bevisat.

Vet du något om den här mannen?

– Nej, ingenting.

Du kanske också gillar