Hem Sverige Rysslands regim kan hota med giftattacker

Rysslands regim kan hota med giftattacker

förbi admin
0 kommentar

Just nu och fram tills att Sverige bestämt sig i Nato-frågan är den osäkraste tiden.

Enligt utrikesminister Ann Linde måste alla medborgare vara uppmärksamma på påverkanskampanjer och skrämselpropaganda.

– Den ryska regimen försöker få människor att bli rädda, säger Linde.

Allt tyder på att Sverige kommer att skicka in en ansökan om att gå med i Nato redan nästa vecka. Eller som utrikesminister Ann Linde beskriver det: ”i närtid”.

– Regeringen ska ha en diskussion efter att de har läst igenom vår säkerhetspolitiska analys, säger Ann Linde.

När den säkerhetspolitiska rapporten presenterades på fredagen sa Ann Linde att hon personligen redan bestämt sig, men att hon av respekt för partiets process inte kommer att säga vad hennes slutsats är. Den säkerhetspolitiska rapporten beskriver i alla fall hur Sverige skulle stå starkare som medlem i Nato, än utanför.

Går för snabbt

Alla riksdagens partier har varit med i arbetet med rapporten och alla står bakom analysen att Rysslands agerande förändrat det säkerhetspolitiska läget i Europa och att det kommer att få långvariga och långtgående konsekvenser.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har däremot reserverat sig från den del av rapporten som drar slutsatsen att Sverige skulle stå starkare som medlem i Nato.

De båda partierna är också mycket kritiska till att det går så fort och att det inte finns tid att göra en ordentlig analys av riskerna kopplade till att gå med i Nato.

Ann Linde säger att det också finns en poäng med att det går fort.

– Den perioden som är värst för oss är perioden då vi inte har bestämt oss och vi behöver göra den perioden så kort det går.

– Hade Ryssland inte gjort så här och hade Finland tagit ett annat beslut, då hade vi kunnat ha en mycket längre diskussion.

Utrikesminister Ann Linde intervjuas av Aftonbladets My Rohwedder.

Kan skrämma med kärnvapen och gift

I denna kritiska tid behöver den svenska befolkningen förbereda sig på reaktioner från Ryssland. Risken för ett militärt angrepp anser Ann Linde är liten, men det finns andra sätt för Ryssland att påverka Sverige.

– Bland annat sprida skräck i befolkningen – om ni inte gör som vi vill kommer vi att använda stridsmedel, gifter, till och med taktiska kärnvapen.

– Påverkanskampanjer, att vi är nazister, cyberattacker och så vidare.

Vad ska man vara uppmärksam på som medborgare?

– Dels ska man vara uppmärksam på sånt man kan uppleva som påverkan – att man försöker skrämma oss. Den ryska regimen försöker få människor att bli rädda.

– Alla vi politiker har absolut upplevt mer kommentarer i sociala medier. Mina medarbetare rensar förtvivlat just nu, säger Ann Linde.

Utrikesminister Ann Linde (S) efter gårdagens kommenterar till Finlands besked om Nato-ansökan.

När den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj var inbjuden att tala i den finska riksdagen utsattes flera av den finska regerings sajter för överbelastningsattacker. Bland annat det finska utrikesdepartementets sajt. Något sådant har inte skett i Sverige än säger Ann Linde.

– Alla våra tjänster, till exempel försvarsmakten är förberedda på detta och har varit en tid, säger Linde.

Erdogan kritisk mot Sverige i Nato

Ansöker Sverige om medlemskap i Nato ska detta sedan godkännas av Natos alla medlemsländer. Några negativa röster har redan hörts, bland annat från Nato-landet Turkiets president Erdogan. Erdogan menar att det skulle vara ett misstag att släppa in Sverige och Finland i Nato.

– Jag och min turkiske kollega träffades i förrgår då vi deltog i samma möte i Marrakech. Vi hade ett bilateralt möte för några veckor sedan och diskuterade då en eventuell svensk ansökan om Nato-medlemskap, säger Ann Linde.

– Den turkiska regeringen har inte framfört denna typ av budskap direkt till oss, inte heller i det Nordatlantiska rådet som består av de 30 Nato-ländernas ambassadörer i Natohögkvarteret i Bryssel.

I helgen kommer det hållas ett informellt Nato-utrikesministermöte i Berlin där Linde kommer delta.

– Vi kommer då ha tillfälle att samtala med varandra om en eventuell svensk Nato-ansökan och jag hoppas att vi även fortsatt får positiva besked från alla de 30 Nato-länderna. Många av de 30 allierade har offentligt uttryckt mycket starkt stöd för Sverige och Finland.

Ann Linde i arbetsrummet på Utrikesdepartementet i Arvfurstens palats i Stockholm

Bort med 200 år av alliansfrihet

Ända fram till februari i år stod Ann Lindes parti, Socialdemokraterna, stenhårt fast vid alliansfriheten. Att partiet nu är på väg att omvärdera sin ståndpunkt beror bland annat på att Sverige har ett för svagt försvar för att kunna stå alliansfritt.

– Vi menar att den militära alliansfriheten har tjänat oss väl fram tills nu, dels för att den har varit kopplad till ett mycket kraftigt försvar. I ett läge när det är en kraftigt försämrat säkerhetsläge, då kan vi inte vara alliansfria utan att också har ett mycket starkt försvar.

Har Sverige inte ett tillräckligt starkt försvar för att vara alliansfria?

– Som det är nu är bedömningen att vi behöver ha ett mycket starkare försvar.

På söndag kommer det socialdemokratiska partiet att lämna besked i Nato-frågan. Allt lutar åt ett ja.

Hur känns det då för Ann Linde att vara med och avsluta 200 år av alliansfrihet?

– Det har varit en massa vånda för mig att inte att vi kan inte stå kvar vid det här. Det är ett val vi måste göra – antingen fortsätter vi med alliansfriheten och kostnaden blir då kraftigt ökade försvarskostnader, eller så går vi med i Nato.

– Det är ett stort ansvar för hela regeringen. Det är ett väldigt, väldigt stort beslut hur vi ska göra för att hålla Sverige säkert, säger Ann Linde.

Du kanske också gillar