Hem Sverige S, MP och C tar makten i Region Stockholm – lovar ”paradigmskifte” i sjukvården

S, MP och C tar makten i Region Stockholm – lovar ”paradigmskifte” i sjukvården

förbi admin
0 kommentar

Det står nu klart att Socialdemokraterna tar makten i Region Stockholm när fullmäktige återsamlas nästa vecka – efter 16 år i opposition.

Aida Hadzialic (S) kallade det ett ”historiskt maktskifte” när hon presenterade det nya mittenstyret med Gustav Hemming (C) och Anton Fendert (MP) på fredagen.

Kommande mandatperiod kommer att innebära stora ekonomiska utmaningar, då inflation och prishöjningar väntas slå hårt mot regionerna nästa år. Ändå väntar ingen höjning av landstingskatten. Däremot tuffa prioriteringar, enligt Hadzialic.

– Vi kommer att minska användningen av konsulter, minska administrationen, och bromsa den ohållbara kostnadsutvecklingen inom vårdvalsmarknaden, sade Aida Hadzialic, som också utlovade ett ”paradigmskifte” för sjukvården i Region Stockholm.Foto: Robin Bäckman

– Det är behovet som ska styra vem som får vård, säger Aida Hadzialic.

Trots att det inte blir ett majoritetsstyre, bedömer hon att styret blir stabilt, då samtalen med V varit goda och det finns en gemensam vision.

På DN:s fråga om hur de byråkratiska kostnaderna ska minska blir svaret:

– Vi måste verkligen lägga fokus på kärnverksamheterna. Kostnaderna har skenat i regionen, och det måste vi få ett stopp på.

Socialdemokraterna gick till val på att ge akutsjukhusen ett kraftigt tillskott på tre miljarder. Aida Hadzialic kan nu inte svara på om det löftet ligger fast.

– Vi ska jobba i den riktningen.

Centerpartiets gruppledare Gustav Hemming konstaterade att den nya koalitionen består av två partier som tidigare styrt regionen.

– I bland får vi höra att Centerpartiet är fixerade vid att inte ge inflytande åt Sverigedemokraterna, och det stämmer på sätt och vis. Med oss kommer ett medmänskligt samhälle, och en vård med alla lika värde i förgrunden, sade Gustav Hemming.

Gustav Hemming, gruppledare för Centerpartiet i Region Stockholm, lyfter att primärvården ska få en rejäl utökning under den kommande mandatperioden.Foto: Robin Bäckman

En utbyggd primärvård kommer att vara i fokus för den nya mittenkoalitionen. Det sätts också ett mål för mandatperioden med sikte på att fler stockholmare ska kunna träffa sin husläkare, med högst 1 300 listade patienter per läkare.

Miljöpartiet har gått till val på att sänka taxan i kollektivtrafiken. På fredagen uppgav Anton Fendert till DN att fokus ligger på sänkningar för vissa grupper, och att det inte blir någon höjning av SL-taxan under nästa år.

Vänsterpartiet ingår inte i mittenkoalitionen, men har suttit med vid förhandlingarna och kommer att släppa fram minoritetsstyret som stödparti.

Den 18 oktober sammanträder regionfullmäktige i Stockholm för första gången sedan valet.Foto: Magnus Hallgren

Centerpartiet har ett principbeslut om att inte styra eller förhandla med Vänsterpartiet. Men enligt Gustav Hemming kan det bli aktuellt i vissa situationer som den här.

– När det finns en samsyn i politiska frågor, bra politiska företrädare, och en överenskommelse om att inte ge SD inflytande över vår region, säger Gustav Hemming.

Vänsterpartiet meddelade på en egen presskonferens att partiet tecknat ett samarbetsavtal i 44 punkter med de tre koalitionspartierna. Bland annat ska akutsjukhusens underskott täckas, och nedskärningar stoppas.

Vad gör ni om det ändå blir nedskärningar för akutsjukhusen?

– Då lämnar vi, säger Jonas Lindberg, Vänsterpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor.

M, KD, L och SD oroas över det nya styrets politik, som betraktas som ett ”vänsterstyre”. Partierna i den nya oppositionen befarar bland annat sämre villkor för privata vårdgivare, mindre valfrihet för stockholmarna och ökade kostnader.

Avgående finansregionrådet Irene Svenonius (M) är besviken:

– Jag är besviken över att vi nu får en svag vänsterminoritet som styre i dessa svåra tider. Jag är rädd att de snabbt kommer att bränna den buffert vi byggt upp under lång tid, säger Irene Svenonius.

Kommer du sitta kvar i opposition?

– Ja, jag kommer att sitta i opposition och vakta som en hök över regionens vårdköer. Jag kommer också att vara konstruktiv, för det tror jag behövs i de utmaningar som regionen ställs inför.

Läs mer

Fem saker som ett nytt styre i Region Stockholm måste lösa

Du kanske också gillar