Hem Sverige Så ska nya stationshuset för Västlänken se ut – väntas klart 2026

Så ska nya stationshuset för Västlänken se ut – väntas klart 2026

förbi admin
0 kommentar

Under tisdagen beviljade byggnadsnämnden i Göteborg bygglovet för nya ”Park Central” – ett stationshus som ska inhysa gym, kaféer, affärer och butiker, samt kontorslokaler, i sina sju våningar.

– Det är den första av två stationsbyggnader som ska placeras strax norr om Centralstationen, säger Mary Halvordsson, arkitekt på Stadsbyggnadskontoret.

Byggnaden ska krönas av en grön “vistelseyta” på taket, som kontorsarbetarna och gymbesökarna får tillgång till. Den ska inte vara öppen för allmänheten. Stora delar av huset är fem våningar högt, och på den takytan ska den största parken finnas.

Längre ned i huset är dock allmänheten välkommen.

– Bottenplan ska bestå av kommersiella lokaler, butiker, kaféer, restauranger plus den delen som är Västlänken-stationen.

På källarplan ska det finnas parkeringsplatser och från entréplan ska det gå rulltrappor ned och upp från Västlänkens nya tågstation Centralen.

Byggs ”i symbios med Västlänken”

Så snart projektet har gått igenom ett tekniskt samråd och fått ett sista godkännande drar bygget igång. Men innan huset kan öppnas upp ska Västlänken också vara startklar.

– Man avser att försöka starta i början av nästa år med förberedelsearbete, sen kommer det ju vara i symbios med Västlänken, så det kan ta så lång tid som det tar för den att bli klar, kanske 2026.

“Park Central” ska placeras precis på tunneltaket på Västlänken, ganska exakt där Centralstationens hämta och lämna-parkering fanns innan det stora infrastrukturprojektet drog igång.

Göteborgsföretag vann tävlingen

Som så ofta i sådana här projekt fick arkitektfirmorna tävla om att få uppdraget att rita byggnaden och den här gången lyckades Krook och Tjäder charma byggherren Jernhusen, som äger fastigheten när den står klar, med sitt tävlingsbidrag. Tillsammans med NCC har Jernhusen hand om utvecklingen av huset.

– En intressant aspekt med det här projektet är att det vanns av ett göteborgsföretag som väl ingen hade räknat in som vinnare riktigt, säger Björn Siesjö, stadsarkitekt.

Björn Siesjö, stadsarkitekt Göteborgs stad. Bild: Beatrice Törnros

Enligt stadsarkitekten har Krook och Tjäder ofta jobbat med stora projekt och satsat mycket på volym.

– Men nu har de förstått att de måste börja leverera kvalitet också, och har gjort det väldigt bra.

LÄS OCKSÅ: Hotet från underjorden

LÄS OCKSÅ: Råttor på Universeum: ”Tar sig upp från Västlänken”

LÄS OCKSÅ: Modell visar Hagas nya konstverk – 320 meter långt ormskelett

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

Du kanske också gillar