Hem Sverige Så trappar högerpartierna upp retoriken efter kravallerna

Så trappar högerpartierna upp retoriken efter kravallerna

förbi admin
0 kommentar

Stenar som haglar mot polisen. Polisbilar som satts i brand. Molotovcocktailar mot en stadsbuss. Fler än hundra poliser skadades.

– Det var en krigszon, sade en polis till DN efter att flera svenska städer skakats av kravaller under påskhelgen.

När Magdalena Andersson tillträdde som statsminister lovade hon att ”vända på varje sten” i kampen mot den grova kriminaliteten. Gängen skulle knäckas. Men under årets första månader har det skett fler dödsskjutningar i Sverige än någonsin tidigare.

Och poliser som tjänstgjorde under påskkravallerna har vittnat om hur de tvingades retirera för att inte dödas.

Bil i brand under upploppet i Skäggetorp, Linköping.

Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

De politiska reaktionerna lät inte vänta på sig. I ett gemensamt utspel på DN Debatt skrev partiledarna för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att ”våldet är S-regeringens största misslyckande”. Kvartetten ville visa upp en enad front – och att de menar allvar med att byta ut regeringen efter riksdagsvalet i höst.

Men det är framför allt två långtgående utspel från två andra partier i oppositionens regeringsunderlag som blivit omtalade.

Först ut var SD-ledaren Jimmie Åkesson. Under ett besök i Skäggetorp, stadsdelen i Linköping som drabbades av kravaller, lade han fram ett 30-punktsprogram med förslag på hur man ska få bukt med brottsligheten. Ett av dem: att kunna dra tillbaka uppehållstillstånd för hela familjer om en familjemedlem begått ”tillräckligt allvarliga brott”.

En dag senare satte sig KD-ledaren Ebba Busch i Ekots lördagsintervju. Varför sköt polisen inte skarpt under upploppen, undrade hon.

Ebba Busch (KD).

Ebba Busch (KD).

Foto: Thomas Karlsson

– Varför har vi inte minst hundra skadade islamister, hundra skadade kriminella, hundra skadade upprorsmakare? Frågade sig Ebba Busch, som snabbt möttes av starka reaktioner.

För Ebba Busch innebar uttalandet att debatten om kravallerna kom att handla om – henne.

”Är hon inte riktigt klok?” dundrade justitieminister Morgan Johansson (S). Polisförbundet tog avstånd. ”Att en svensk politiker närmast uppmanar svensk polis att skada ett hundratal personer genom att skjuta skarpt hör inte hemma i en rättsstat”, sade Lena Nitz till TT.

M-ledaren Ulf Kristersson, som är oppositionens statsministerkandidat, dröjde med att kommentera utspelen.

– Jag tror väldigt många delar den frustration som hon uttrycker över hela situationen, att polisen inte kunde försvara sig själva och stoppa upploppen, säger Kristersson om Ebba Buschs uttalanden.

Jimmie Åkesson (SD) underbesöker i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Jimmie Åkesson (SD) underbesöker i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Ligister och upploppsmakare ville stena poliser. De uppvisade en medeltida brutalitet. Den frustrationen känner jag också.

Vad tycker du, ska polisen skjuta skarpt?

– Jag lägger mig inte i polisens operativa arbete. Men det är klart att polisen måste ha bättre vapen – något mellan batonger och att skarpa pistoler – för att hantera en situation som gick helt överstyr, säger han och nämner vattenkanoner som ett exempel.

– Man får aldrig hamna i en sits där man tvingas retirera och våldsverkarna får bestämma.

Ulf Kristersson hade inte fått någon information om Ebba Buschs frågeställning före intervjun. Men hennes uttalanden var väl förberedda, enligt en källa med god insyn i Kristdemokraterna.

– Det finns en resonansbotten för det hon säger. Om 80 procent av väljarkåren tycker att uttalandet är förskräckligt så attraherar det 20 procent. Och har man 5 procent i opinionen finns det mycket att vinna, säger källan.

Ulf Kristersson (M).

Ulf Kristersson (M).

Foto: Thomas Karlsson

– Plötsligt fick KD hela debatten om kravallerna att handla om dem själva. När Ebba talar blir det bra rubriker.

Det är en medveten strategi.

Oppositionen vill få upp frågan om kriminalitet på agendan igen – eftersom det gynnar dem. Det säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Nu finns ju alla möjligheter att ställa frågor till regeringen om vilka stenar de ska vända på, och kritisera regeringen eftersom Magdalena Andersson var så tydlig från början med att det här var en av deras profilfrågor.

Frågan om brott och straff är känslig för Socialdemokraterna. Det är en av få frågor där väljarna anser att Moderaterna har den bästa politiken – och på andra plats Sverigedemokraterna.

I höstas rankades frågan om brott och straff för första någonsin som väljarnas viktigaste sedan DN/Ipsos mätningar startade. Men efter att Ryssland invaderade Ukraina har frågan halkat ner till en femteplats – ett ovanligt skarpt tapp på 10 procentenheter. För partier som vill att brott och straff ska bli en valfråga har påskkravallerna inneburit ett nytt momentum.

Väljarnas viktigaste frågor

Brottsligheten sjunker och försvaret stiger på väljarnas lista. Respondenterna har kunnat ange upp till 3 frågor (andel i procent).

Väljarnas viktigaste frågor

Alternativet Annan fråga fick 13 procent och alternativet Osäker/vet ej fick 17 procent av rösterna.

Källa: DN/Ipsos. Mätningen är genomförd 15-27 mars 2022. 1218 intervjuer via SMS (513) i kombination m webbpanel (705)

Så varför detta höga tonläge?

Det är ett sätt att profilera sig och tränga igenom bruset, enligt Peter Esaiasson.

– Man får debatten att handla om den här frågan. Det finns ett underskott på uppmärksamhet och för att höras så tar man till ett högre tonläge.

Men man kan gå för långt, menar han. Politikerna vill ge befolkningen de åtgärder de efterfrågar – men vid en viss punkt kan väljarna i stället vända.

– När det stadiet kommer vet man inte förrän efteråt. Man behöver politisk fingertoppskänsla, och så måste man ha tur också, säger Peter Esaiasson.

Liberalerna, som kämpar för att inte åka ur riksdagen efter höstens val, vill nu profilera sig med en mer social syn på rättspolitiken än de andra partierna i högeroppositionen. Partiledaren Johan Pehrson vill se både ”lovikkavantar och järnhandskar”.

– Det handlar om att det är bäst att bygga före – att se till att man hindrar små olyckor från att bli stora katastrofer, säger han.

Det är vad som skiljer ut Liberalerna.

– Jag vill gärna lyfta fram att vi har ett tydligt förebyggande perspektiv som får effekt på två, fyra, åtta års sikt. Vi betonar det. Men det är ingen som är emot det.

Om Ebba Buschs uttalande i Ekots Lördagsintervju säger Johan Pehrson att han själv inte skulle uttrycka sig så.

Johan Pehrson (L).

Johan Pehrson (L).

Foto: Adam Ihse/TT

Gick hon för långt? Frida Park är opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen och känner igen retoriken.

– Ska man ta itu med något med hårdhandskarna, så tar hon på sig de hårdaste som finns. Men om man ser till reaktionerna bland flera av hennes egna väljare så gick hon för långt, säger hon.

Men för de partier KD samarbetar med tror Frida Park inte att uttalandena var för hårda. De är vana vid Ebba Buschs förmåga att skapa rubriker.

– Man instämmer i den analys som hon gör. Hon vill sätta fokus på våldsverkarna och att polisen borde ha fler verktyg. Jag tror det är därför man inte heller kritiserar det här, säger hon.

Moderaterna, som ofta säger sig vilja vara ”den vuxna i rummet”, kritiserar ofta regeringen. Men de måste också förhålla sig till utspelen från de andra partierna som ingår i det egna regeringsunderlaget. Fast helst vill Ulf Kristersson tala om kriminaliteten i Sverige.

– Det var en förfärlig situation och vi har haft fler än 20 ihjälskjutna under årets första månader. Det här är ett riktigt stort samhällsproblem, säger Ulf Kristersson.

Två veckor efter upploppen kom regeringen med ett nytt åtgärdspaket mot kriminaliteten och segregationen.

– Samhället är helt enkelt är för svagt för att bryta segregationen och tränga tillbaka parallellsamhällena, sade statsminister Magdalena Andersson under en pressträff i torsdags.

– Vi behöver göra mycket mer för att lyckas, det finns många fler stenar att vända på.

Läs mer:

Ewa Stenberg: Tre stenar som Andersson behöver vända på

Du kanske också gillar