Hem Sverige Så vinner Ukraina mark i kriget

Så vinner Ukraina mark i kriget

förbi admin
0 kommentar

Ukrainska styrkor fortsätter att skörda framgångar i norra och södra fronten av kriget.

Varje dag kommer rapporter hur de slår ner den ukrainska flaggan och vinner tillbaka mark. 

Här är de fem kartbilder som visar läget i kriget just nu. 

1. Hela frontlinjen – Ukraina slår tillbaka i nord och syd

Under sommaren stod fronterna i kriget i Ukraina relativt still. Men i september har ukrainarna fått momentum och vunnit mark, främst vid norra och södra fronten.

Varför det “lossnar” just nu är svårt att bedöma, men Kjell Engelbrekt, professor på Försvarshögskolan tror det kan bero på att ukrainarna fått mer stridserfarenhet, fler bepansrade fordon och artilleripjäser, och dessutom kunnat ersätta personal och hålla en hög stridsmoral.

– Vad vi nu ser kan vara att frustrationen och desperationen på den ryska sidan tilltar medan segervissheten sprider sig bland ukrainarna, säger han. 

Segern för ukrainarna är fortfarande långt bort. Det går inte heller utesluta att ryska styrkor kommer bita sig fast eller vända utvecklingen.

Men skiftningen till Ukrainas fördel beskrivs som den största skiftningen i kriget sedan Putins invasion den 24 februari.

– Den är sannolikt att de ukrainska befälhavarna inväntat rätt ögonblick för att denna kumulativa effekt ska kunna infinna sig, och för att man då maximalt ska kunna utmana den ryska uthålligheten. Man utnyttjar därmed ”hemmafördelen”.

2. Kampen om Cherson

En av de mest aktiva fronterna i kriget just nu är den i söder, i Chersonregionen. Vid staden Dudchany har Ukraina tryckt tillbaka ryssarna cirka 30 km på bara några veckor, enligt New york times

Kjell Engelbrekt, professor på Försvarshögskolan, säger att trupperna rör sig metodiskt eller stegvis framåt, och bekämpar motståndet successivt.

– Förmodligen är man mån om att hela tiden se till att vara försörjd på det sätt de ryska trupperna inte längre är, i och med deras avkapade logistiklinjer bakåt. 

Den motoffensiven kan ha en stor inverkan på kriget, och skapa en dominoeffekt i regionen, enligt flera analytiker som New york times pratat med. Det skulle kunna göra att Ukrainarna snart kan röra sig mot regionens huvudstad Cherson, som givet regionen sitt namn. 

Samtidigt pågår demonstrationer i Cherson, där invånarna motsätter sig den ryska ockupationen. I onsdags gick 2000 personer ut på gatorna med ukrainska flaggor och skanderade “åk hem Ryssland” på gator och torg.

I tisdags uppgav Ukrainas biträdande inrikesminister Yevhen Enin att Ukraina har återtagit 50 byar och småstäder i Cherson. Och det största bytet, regionens storstad med samma namn vid Svarta havet, verkar nu vara inom räckhåll.

3. Septemberräden vid Charkiv

Den enskilt största framgången för Ukrainarna denna höst har skett den vid den norra fronten, från Charkiv och söderut. I början av september återtog Ukraina lika mycket mark i nordöstra Ukraina som Ryssland tagit under månaders tid, rapporterar Financial times.

Med hjälp av västerländska långdistansrobotar och vapen bombade Ukraina flera vapenlager och viktiga broar i närheten av Charkiv. Samtidigt flyttade ukrainarna söderut, i närheten av Kherson, och ryssarna svarade med att följa efter.

Det lämnade den nordöstra fronten tunt bemannad – och då ukrainarna slog till. På mindre än en vecka återtog de totalt 6000 kvadratkilometer, enligt Financial times.

Offensiven nådde hela vägen fram till den lilla staden Kupyansk, som levt under rysk ockupation i 195 dagar. Inte bara det, deras lilla stad var det huvudkvarter för de ryska trupperna i nordöstra Ukraina, i området runt Kharkiv. 

4. Ryssfiaskot i Lyman

I fredags förra veckan annekterade Vladimir Putin fyra stora regioner i Ukraina, efter skenomröstningar. 

Dagen efter flydde ryska trupper in i skogen vid den strategiskt viktiga staden Lyman i Donetsk, då ukrainarna befriade den. Lyman ligger vid en viktig järnvägskorsning och beskrivs som en av Rysslands sista försvarsutposter innan Donetsks östra gräns med Luhansk.

– Lyman har fungerat som logistik- och underhållsbas eftersom där möts räls- och vägförbindelser. Det blir betydligt svårare att se till att trupper i hela området i tid erhåller drivmedel, ammunition och annan utrustning utan kontroll av Lyman, säger Kjell Engelbrekt, professor vid Försvarshögskolan. 

Ukraina uppger att 320 ryska soldater dödades under intåget i Lyman. Enligt en amerikansk soldat var många av dem i dåligt skick. 

– En del går i flip-flops och är undernärda, säger han till The New York Times.

5. Partisanernas nålstickskrig

När alla andra drog, då stannade partisanerna kvar. 

Vem partisanerna är, hur de arbetar eller vem som leder dem är inte helt klart. Men enligt en ukrainsk tankesmedja ska partisanstyrkorna vara en del av Ukrainas försvar, och formades 2014 med uppgift att störa fienden under en ockupation. Det rapporterar The guardian

Uppgifterna är just att stanna kvar,  bygga nätverk av information, starta informationskampanjer och skicka tillbaka information till de ukrainska myndigheterna. 

– Vi vet inte mycket om hur partisankriget bedrivits men i Zaporizjiaregionen sägs man vara välorganiserade. Där kan man eventuellt bidra med mer än nålsticksangrepp som ”mjukar upp” motståndet och därmed underlättar för de ukrainska styrkorna. Annars tror jag partisanernas vikt i detta skede är begränsat eftersom den reguljära armén tagit över, säger Kjell Engelbrekt, professor vid Försvarshögskolan. 

Enligt den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war kommer det rapporter om attacker från partisanerna inne i det ryskannekterade delarna av Ukraina.

På deras hemsida ska de, enligt Al Jazeera, ha skrivit:

“Vi har bokstavligt talat förstört Putins plan att förstöra Ukraina från insidan.”

Fotnot: Alla kartor kommer från Institute for Study of War, via Financial times och New york times.

Du kanske också gillar